Закон і Бізнес


Прокурорських приписів і протестів більше не буде


А.Процик: Працівники прокуратури невдовзі будуть позбавлені можливості зловживати своїми повноваженнями.

15.08.2012 11:25
3796

Недобросовісні працівники органів прокуратури невдовзі будуть позбавлені можливості зловживати своїми повноваженнями у сфері загального нагляду.


Таку думку висловив партнер юридичної фірми «Сольський, Процик та партнери» Андрій Процик, коментуючи на прохання кореспондента «ЗіБ» положення проекту закону № 11074 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань удосконалення діяльності прокуратури».

«Скасування повноваження прокурора щодо видання таких обов’язкових для виконання актів прокурорського реагування як протест і припис, що передбачено проектом закону, позбавить можливості недобросовісних працівників органів прокуратури зловживати своїми повноваженнями у сфері загального нагляду шляхом безпідставного видання приписів і протестів», - зазначив він.

Згідно з новим законом, подання вже не матиме обов’язкового характеру, а лише міститиме вимогу прокурора щодо усунення порушень закону, притягнення осіб до передбаченої законом відповідальності, відшкодування шкоди, скасування нормативно-правового акта або припинення незаконних дій.

Строк розгляду подання визначатиме прокурор, але у будь-якому випадку не йдеться про негайне виконання чи припинення діяльності, адже закон передбачає, що встановлений термін розгляду прокурорського подання не може бути меншим 10 днів з дня його отримання. У разі ж відхилення подання або неповідомлення про результати його розгляду, прокурор має право у 15-денний строк звернутися до суду з відповідними позовними вимогами.

Наслідком цих нововведень, на думку юриста, стане істотне звуження діяльності органів прокуратури у сфері нагляду за додержанням і застосуванням законів, що в свою чергу повністю відповідає «Перехідним положенням» Конституції та сучасним вимогам загальноєвропейських стандартів.

Нагадаємо, 10 серпня 2012 року народні депутати Володимир Пилипенко, Валерій Писаренко та Володимир Олійник унесли проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань удосконалення діяльності прокуратури", який був зареєстрований у Верховній Раді України за № 11074.

Закон і Бізнес