Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 47 - 48 (1189 - 1190). Анонс публікацій


28.11.2014 12:07
1220

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 47 - 48 (1189 - 1190). 29 листопада - 5 грудня 2014 р.


Судова практика

Після трьох років підготовки пленум ВГСУ ухвалив постанову щодо кредитних відносин. Так, Вищий господарський суд роз’яснив низку питань стосовно розгляду кредитних спорів, які викликають труднощі. Разом з тим деякі положення постанови викликали застереження в учасників пленуму. Зокрема, щодо підстав зміни чи розірвання кредитного договору та залучення поручителя. Детальніше про це в матеріалі: ВГС виконав боргові зобов’язання.

Адвокатура

Зі статті “Про що говорять адвокати” ви дізнаєтесь, які теми обговорювали адвокатами в соцмережах після ІІІ з’їзду адвокатів України, який розпочався 20 листопада в Мукачевому. Так, невизначеність дати його завершення, проблеми з місцем проведення, реєстрація учасників «на колесах», недопущення чи неучасть столичної делегації, голод та холод в аграрному коледжі... Чому так вийшло, хто винен і чого очікувати найближчим часом?

Судова влада

Чергова робоча нарада керівництва Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ з очільниками апеляційних судів присвячувалася переважно обговоренню тенденцій щодо узагальнення практики розгляду справ, у яких обвинувачені особи перебувають під вартою. Втім, під час спілкування в голів апеляційних судів виникло бажання з’ясувати шлях, яким Феміда повинна рухатися в нових умовах. Докладніше - “Обійтися без конкретики”.

Також з матеріалу Звільнення за правилами і без” ви дізнаєтесь про те в яких положеннях закону про люстрацію Пленум ВС побачив невідповідність Конституції.

Чи є перебування на певній посаді підставою для застосування до особи санкцій, незабаром вирішить Конституційний Суд, з відповідним поданням до якого звернувся Пленум Верховного Суду. На думку останнього, притягати людину до відповідальності потрібно після того, як вона скоїть протиправний вчинок. Однак законодавець дотримується протилежної точки зору.

В продовження теми стаття “Дайджест із очищення” - чи усвідомлює громада сутність люстраційних процесів в Україні, або хто чим керує?

Суспільні уявлення про природу, мету й процес очищення влади від спадщини минулого зазнають постійного корегування з боку законодавця, який де-не-де та й схалтурить, приймаючи суперечливі, але приємні для народу закони. Реформаційно-революційна модель зміни державного ладу в Україні та форсовані (принаймні на словах) темпи реалізації правових шедеврів не тільки не дають громадськості повною мірою розібратися у деталях законодавчих актів, а й не дозволяють проаналізувати сенс цих змін, який все частіше ховається за популістськими гаслами окремих політичних сил.

Зверніть увагу, у Верховного Суду немає механізмів запобігання неоднаковому застосуванню норм права. Він не може передбачити й наперед спрямувати судову практику в єдине русло. Які інструменти потрібні «верховникам», аби зробити судовій системі «профілактичні щеплення» проти неузгодженості практики? Детальніше - «Верховний» поводир.

Юристам не дає спокою тема ліквідації господарських судів. АНДРІЙ ПОТЬОМКІН, віце-президент ГО «Всеукраїнська самоврядна організація фахівців конкурсного процесу», в матеріалі “Реформа на межі самогубства” проаналізував до яких наслідків для економіки України призведе ліквідація системи господарських судів.

Окрім того, зі статті НАДІЇ БОЙКО, прес-секретаря Одеського окружного адміністративного суду, “Примирення як досвід” ви дізнаєтесь, як досудове врегулювання спорів може посприяти відновленню довіри до вітчизняної Феміди.

Податки

Що зміниться у 2015 році в питанні кваліфікації податкових злочинів і коли починається «притягнення до кримінальної відповідальності»? Відповідь на це питання можна знайти в статті адвоката КОСТЯНТИНА ДОКІЙЧУКА “Санкції — мінімально, захист — максимально”. Так, з нового року має набрати чинності норма Податкового кодексу, яка зрівняє соціальну пільгу з прожитковим мінімумом. Розглянемо, як це позначиться на кваліфікації кримінальних правопорушень, пов’язаних з ухиленням від сплати податків і зборів. А також з’ясуємо, який процесуальний документ визначає момент притягнення особи до кримінальної відповідальності.

 

Закон і Бізнес