Закон і Бізнес


Першокурсник — не сексист!

Американські студенти відмовляться від дискримінаційного лексикону


№47-48 (1189-1190) 29.11—05.12.2014
2710

Керівництво американського університету Північної Кароліни заборонило студентам використовувати слово «новачок» (freshman дослівно — «свіжа людина»). За рішенням ради навчального закладу його визнали сексистським.


Як повідомляє National Review Online, замість недоречного терміна запропонували вживати слово-синонім «першокурсник» (first-year).

«Враховуючи зростання кількості випадків сексуального насильства в кампусах, потрібно виключити з лексикону терміни, за допомогою яких називають недосвідчених дівчат, котрі частіше за інших стають жертвами домагань», — пояснила голова університетського співтовариства студентів Лі-Енн Ройстер. За словами останньої, слово freshman регулярно вживалося саме відносно дівчат-першокурсниць і має двозначний характер.

Віце-президент з питань прийому та фінансового планування Грег Зейсер зауважив, що університет робить все, аби створити найкращі умови навчання для дівчат. Він переконаний: якщо визнання слова freshman сексистським допоможе поліпшити атмосферу в навчальному закладі, то керівництво готове піти на це.

Проте не всі студенти згодні з позицією керівництва. Багато хто з них не бачать у згаданому слові нічого незвичайного чи образливого.

Яке покарання чекає на студентів за використання забороненого слова, не уточнюється.