Закон і Бізнес


З новим законом роль адвоката в процесі збільшується


10.08.2012 13:46
3164

Українські адвокати вже досить давно чекають нового повноцінного закону про адвокатуру. Це пов’язано з тим, що попередній закон не в повній мірі відображав реалії роботи адвокатів.


Таку думку кореспонденту «ЗіБ» висловив адвокат, старший партнер юридичної фірми «Ілляшев та Партнери» Роман Марченко.

«Як практикуючий адвокат з досвідом роботи в юридичній професії майже 20 років, можу сказати, що українські правники вже досить давно чекали повноцінного Закону про адвокатуру. Це насамперед пов’язано з тим, що попередній закон був абсолютно далеким від сучасного життя адвокатури України. М’яко кажучи, в повній мірі не регулював та не відображав реалії та потреби роботи адвокатів» - відзначив він.

На думку пана Марченка, вагомою позитивною зміною в новому законі в порівнянні з попереднім є розширення та закріплення повного спектру прав та гарантій адвокатської діяльності. «Тим самим, в комплексі зі змінами до Кримінального процесуального кодексу, суттєво покращується становище адвокатів. А відтак посилюється роль адвоката в процесі і його можливості по захисту прав довірителів» - зауважив адвокат.

Він також звертає увагу, що за новим законом розширені права адвоката на отримання інформації, яка необхідна для повноцінного захисту інтересів клієнта за допомогою адвокатських запитів. Суттєво врегульовані питання відповідальності адвокатів, функціонування єдиного реєстру адвокатів, питання атестування осіб, які виявили бажання стати адвокатом. На думку Р.Марченка, важливо, що порядок складання кваліфікаційних іспитів для таких осіб, методика оцінювання та програма буде затверджуватись Радою адвокатів.

Адвокат звернув увагу на такі важливі аспекти діяльності адвокатів, як одержання «доступу» до професії  та професійну незалежність. На його думку, зі вступом в силу нового закону можна сподіватись на підвищення фахового рівня адвокатури в цілому. «Адже адвокатом може стати лише той юрист, який пройшов стажування під керівництвом адвоката зі стажем не менше п’яти років, - пояснив він свою позицію. - Важливо, що органи адвокатського самоврядування будуть складатись лише з адвокатів, що повинно збільшити незалежність адвокатури, в т.ч. сприяти захисту від незаконного втручання в її роботу державних владних інституцій».

«Як керівник великої юридичної фірми, що курує судову практику в понад 300 справ на рік, можу з впевненістю оцінити новий Закон як безумовно позитивний крок в розбудові якісної адвокатури в країні, що дозволить адвокатам краще захищати своїх довірителів, в т.ч. в українських судах», - підсумував Р.Марченко.

Закон і Бізнес