Закон і Бізнес


Обвинувачення за опитування


№47-48 (1189-1190) 29.11—05.12.2014
2699

Генпрокуратура Іспанії висунула обвинувачення відносно голови уряду Каталонії Артура Маса і деяких високопоставлених політиків автономії за порушення закону під час проведення опитування про незалежність 9 листопада.


Крім А.Маса, в списку тих, що завинили, опинилися заступник очільника уряду автономії Жоана Ортега і міністр освіти автономії Ірене Рігау, оскільки більшість дільниць для голосування були розташовані в навчальних закладах. Їх обвинувачують у непокорі (закону й владі), зловживанні службовим становищем, розтраті державного майна і неправомірному привласненні прав.

Раніше повідомлялося, що між Генпрокуратурою та прокуратурою Каталонії виникли суперечності, які саме обвинувачення можна висунути А.Масу й іншим членам уряду. Прокуратура автономії заявила, що не бачить достатніх підстав для пред’явлення обвинувачень. Проте 19 листопада колегія прокуратури підтримала відповідне рішення генпрокурора Іспанії Едуардо Торрес-Дульсе.

Нагадаємо: в Каталонії 9 листопада пройшло опитування населення про незалежність автономії. За його результатами понад 80% підтримали суверенітет регіону. В опитуванні взяли участь 2,3 млн чоловік з 5,4 млн каталонців, які мають право голосу. Уряд Іспанії вважає опитування незаконним, його проведення заборонив Конституційний суд. Верховний суд Іспанії, до якого власті Каталонії намагалися оскаржити рішення офіційного Мадрида про звернення до КС, також відмовив уряду автономії.