Закон і Бізнес


А судді… дрімають!

Австралійські медики спостерігали, як сплять у судах


Суддя спить — процес іде.

№33 (1072) 11.08—17.08.2012
2896

Лікарі Рональд Гранштайн і Дев Банерджі репрезентували дослідження, в якому мовиться, що судді й присяжні нерідко засинають під час засідань.


Учені детально описали 15 випадків, що мали місце в судах різних країн світу, у тому числі і в Гаазькому трибуналі, коли головуючий суддя, замість того щоб уважно стежити за ходом процесу, під час розглядів починав дрімати. Згідно з дослідженням, пише The Guardian, в більшості випадків неконтрольоване бажання судді подрімати закінчувалося переглядом справи або навіть відставкою служителя Феміди й викликало негативну реакцію громадськості та в’їдливі коментарі в пресі.

Найбільший резонанс мав випадок, що відбувся в одному з австралійських суддів. Суддя Йан Додд протягом кількох років неодноразово засинав під час виступу свідків або представників сторін, про що в результаті й повідомили держкомісію із суддівських питань. Під час одного із засідань суддя навіть привернув увагу присяжних своїм гучним хропінням. Проте, відзначають дослідники, спав суддя не з нудьги: йому встановили діагноз — безсоння, від якого його, очевидно, успішно й лікували медики. Незважаючи на таке гідне пояснення сонливості, судді довелося піти з посади. Від журналістів він все ж таки встиг отримати прізвисько суддя Нодд, від англійського to nod — «клювати носом».

Сонливістю часто страждають й присяжні. В ході опитувань 562 американських суддів про проведені ними недавно процеси 69% з них згадували випадки, коли присяжні спали під час розгляду справи: в цілому судді змогли пригадати понад 2300 таких засідань.

Боролися із сонливістю присяжних по-різному: за словами суддів, зазвичай вони будили присяжних, пропонували їм чашку кави або стакан води і оголошували перерву. Іноді ж головуючі на процесах чекали, поки тих, хто заснув, розбудять адвокати, адже як уважають судді, саме виступи захисників викликають у присяжних бажання подрімати.