Закон і Бізнес


Процес за «місячну» платню


№33 (1072) 11.08—17.08.2012
2679

У Верховному суді Бразилії за обвинуваченням у корупції перед судом постали 38 чоловік з оточення екс-президента Луіса Інасіу Лули да Сільви.


За версією слідства, обвинувачені, серед яких є функціонери створеної Л.да Сільва Робочій партії, в період з 2003 до 2005 року використовували суспільні кошти для підкупу партнерів партії у правлячій коаліції. Деякі депутати отримували гроші щомісячно, тому скандал отримав назву mensalao — «місячна платня». За допомогою цих виплат забезпечувалася лояльність парламентарів при ухваленні рішень, ініційованих Робочою партією.

Сума виплат, повідомляє Бі-Бі-Сі, в деяких випадках сягала $10 тис. на місяць. Сам Л.да Сільва раніше заявляв, що не знав про існування такої злочинної схеми. Більшість обвинувачених заперечують свою провину. Деякі визнали факт отримання грошей, проте наполягають, що виплати здійснювали не для того, аби забезпечити проходження законопроектів.

У числі підсудних також опинилися представники інших політичних партій, кілька урядовців, бізнесменів і банкірів. Їх обвинувачують не лише в корупції, але й у розтраті коштів, хабарництві й відмиванні грошей.