Закон і Бізнес


Консолідовані українолюбці

Ющенко звинуватив об’єднану опозицію в антинаціональній політиці


№32 (1071) 04.08—10.08.2012
Оксана Радіонова
2676

Тиждень з’їздів — слова, що спадають на думку, щойно берешся малювати політичну картину сьогодення. Першим на полотні «Вибори-2012» з’явився біло-червоний колір об’єднаної опозиції «Батьківщина», яка раніше за інших провела з’їзд. За ним — густочервоний, це затвердили свої програму та список комуністи. Потім — голубий колір «регіоналів», що займає на цьому полотні центральне місце. Ну а далі одна за одною з’являлися інші кольорові смуги, серед них — помаранчева. На ній і зупинимося.


Три союзники

На політичних картинах минулого цей колір займав центральне місце, ним захоплювалися, в нього вірили. Та сьогодні його сприйняття зовсім інше. І хоч як би старався «помаранчевий» горе-король, хоч із ким би об’єднувався, йому так більше не повірять. Як ви вже зрозуміли мова піде про третього Президента та про «його Україну», вибачте, «Нашу Україну».

Аби отримати завітні місця в парламенті, згадана політична сила консолідувалася з УНП та КУН. Результатом дружби став Союз патріотичних сил. «В українського народу з’явилася сила, за яку можна голосувати як за патріотичну політичну спільноту», — сказав В.Ющенко під час перерви XI з’їзду «НУ». Об’єднання трьох слабких гравців заради депутатських мандатів В.Ющенко красиво назвав проектом, що продовжить процес українського відродження й консолідації української нації.

Хто в п’ятірці?

А плани лідера новоутвореного об’єднання, враховуючи його рейтинг, інакше, як наполеонівськими, не назвеш. Він прагне провести до парламенту мінімум 30 представників партії по загальнонаціональному виборчому округу та стільки ж — у мажоритарних округах. Вікторе Андрійовичу, зараз не 2004 рік!

Першу п’ятірку нової політичної сили сформували старі обличчя. Серед яких жодного співака, спортсмена чи актора. Тільки політики, наголосив В.Ющенко. Хоча цей прийом для «НУ» добре знайомий. Завдяки їй недоторканною стали співачка Руслана Лижичко та рок-музикант Святослав Вакарчук.

До виборчого списку цього року ввійшли представники згаданих трьох політсил. Очолив його, що в принципі було очікуваним, головний патріот країни В.Ющенко. Під номером два йде багаторазовий нардеп, рухівець, який пізніше став ініціатором розколу цієї політсили, нині лідер УНП Юрій Костенко. Свій-чужий Ю.Костенко за час своєї політкар’єри то сходився, то розходився з В.Ющенком. Коли він вступав до блоку «НУ», а це було двічі — у 2002 та 2007 роках, йому щастило і він ставав парламентарем. А от коли йшов від свого соратника, як у 2005-му, — програвав. Більше ризикувати він не захотів і вирішив утретє долати виборчі перегони разом з «НУ».

За рішенням з’їзду, до п’ятірки також ввійшли Олексій Івченко, Ірина Ванникова й голова політради «Нашої України» Сергій Бондарчук.

Прізвище Ванникова в списку мало бути запорукою того, що Союз патріотичних сил прагне співпрацювати із журналістами та захищати свободу слова. Проте прес-служба партії не пустила на з’їзд нікого з представників преси. Якщо таке значення патріоти вкладають у слово «співпраця» — питань немає.

Назвавши першу п’ятірку, Ю.Костенко підкреслив, що унікальність об’єднання зовсім не в ній, а в тому, що, набивши гулі, націонал-демократичні сили все-таки об’єднались і пропонують «українцям альтернативний український вибір».

Портрет головного патріота

Виявилося, що він зрадник. Одначе таку невірність пояснює одним зі своїх улюблених слів «демократією». Віктор Андрійович був проти виключення з виборчого списку своєї давньої соратниці Віри Ульянченко, але спокійно із цим погодився. «Це технічне питання. Виключили та й виключили. Це демократія, воля більшості», — відповів екс-президент. Він з легкістю проміняв її на Миколу Оніщука, який у минулому вже потрапляв у парламент із «НУ».

Головний патріот звинувачує правлячу політичну силу в розколі нації, а об’єднану опозицію — в антиукраїнській політиці. Характеризує її дії як опозиційні до національного інтересу. Опозиціонерів він звинувачує в тому, що ВР прийняла закон про мови. За його словами, саме опоненти режиму провели в парламент «тушки», які сьогодні творять недержавну українську політику.

А ще В.Ющенко як колишній гарант, хоче від держави пільг — дачу. Виселятися з державної дачі він не збирається. «Я Президент 2005—2010 ро-ків, маю певну статусність. Коли я з’їду з державної дачі, я вам скажу», — заявив Віктор Андрійович.

Щодо програми

З’їзд проходив у закритому режимі. Тому почути базові принципи програми Союзу патріотичних сил ми не мали змоги. Щоправда, В.Ющенко пообіцяв ближче до Дня незалежності України детально ознайомити журналістів із програмою цього об’єднання. Почекаємо! До речі, на офіційному веб-порталі партії стисло перераховані основні тези програми. Нічого нового!