Закон і Бізнес


Вулична політика

Виборчий список «Батьківщини» розсварив колишніх сора-тників


№32 (1071) 04.08—10.08.2012
3050

Опозиціонери ухвалили партійний список та прізвища кандидатів, які шукатимуть щастя в мажоритарних округах. Обійшлося без гучних сенсацій — до Верховної Ради гарантовано пройдуть давно відомі діячі «Батьківщини» та їхні парламентські союзники. Щоправда, не вдалось уникнути й скандалів — не всім політикам сподобалось, як їхню роботу оцінило керівництво та які місця вони отримали.


«Революційні» умови

Провести свій з’їзд «Батьківщина» планувала 30 липня в Міжнародному виставковому центрі об 11.00. За тією ж адресою, щоправда в іншому павільйоні й увечері, вирішили зібратися й «регіонали». Дві найбільші політичні сили країни тягне одну до одної вже не вперше. Так, під час минулої президентської кампанії прес-центр Віктора Януковича розміщувався в розкішному готелі «Інтерконтиненталь» на Михайлівській площі, а Юлії Тимошенко — у не менш дорогому «Хаятті» на Софіївській площі столиці. Таким чином, від одного штабу до другого можна було дійти за 2 хв. неспішним кроком. Та цього разу стати сусідами найбільшим політичним силам країни не вдалося.

На 30 липня було оголошено про проведення позачергової сесії Верховної Ради, а значить, нардепам довелося б обирати, куди йти — на з’їзд чи в парламент. За 3 дні до з’їзду з’явилася спочатку неофіційна інформація, що час його проведення буде змінено. Невдовзі вона підтвердилася — члени «Батьківщини» вирішила зібратись о 8-ій год. ранку біля свого штабу на вул. Турівській.

«Ми не так планували проведення нашого з’їзду. Може, виступить не так багато людей, може, буде не так красиво й урочисто, як планувалось. Але сьогодні ті бойові, революційні умови, в яких ми проводимо з’їзд, відповідають вимогам часу», — відзначив перший заступник голови ВО «Батьківщина» Олександр Турчинов. Крім нього, виступив лише Арсеній Яценюк, котрий переказав основні тези передвиборчої програми, пообіцяв відповідальність нардепів перед виборцями та проведення економічних реформ.

Після цього слово знову взяв О.Турчинов. Він зачитав список усіх «мажоритарників», яких висуватиме партія, й перелік кандидатур у загальнодержавному виборчому окрузі. Делегати без жодних суперечок підтримали обидва списки.

Старі й нові обличчя

Першим номером списку опозиціонерів стала Юлія Тимошенко. Слідом за нею розташувались А.Яценюк і Анатолій Гриценко, які заради членства в «Батьківщині» відмовилися штурмувати парламент на чолі власних політичних сил. Четвертий номер — О.Турчинов, п’ятий — Юрій Луценко.

Очевидно, в Центральній виборчій комісії відмовляться реєструвати кандидатами Юлію Володимирівну та Юрія Віталійовича, тому перша п’ятірка поповниться депутатом від НУНС В’ячеславом Кириленком і давнім соратником Ю.Тимошенко Григорієм Немирею, які зараз на шостому й сьомому місцях відповідно.

Загалом до списків «Батьківщини» потрапили представники цілого ряду політичних сил: «Фронту змін», «Громадянської позиції», партії «За Україну», Народного руху України, партії «Реформи і порядок». З одного боку, така згуртованість дозволить об’єднати під час виборів кадри та фінанси й не допустити конкуренції. З другого — подібне за масштабністю об’єднання вже використовувала «Наша Україна», і це призвело до того, що колись могутня партія Віктора Ющенка розпалася на хиткий союз незалежних груп, які підкорялися власним лідерам, а не центру. Чи повторить цю долю «Батьківщина», сьогодні сказати важко, але, напевно, потенційна проблема вже турбує її лідерів.

За своєю квотою «Батьківщина» делегувала до єдиного списку вже перевірених парламентарів. Декілька нових і практично нікому не відомих облич забезпечив «Фронт змін». Серед тих, хто має оновити вітчизняний політикум, генеральний директор телеканалу ТВі Микола Княжицький (№11 у списку). Напевне, аби вберегти рупор опозиції від перевірок.

Разом з тим деякі кандидатури мають насторожити прихильників опозиції. Так, під №22 до парламенту йде Олександра Кужель — недавня соратниця міністра соціальної політики Сергія Тігіпка. Так само не зовсім зрозуміла поява в опозиційному списку дружини екс-міністра внутрішніх справ Ірини Луценко (№18), яка ніколи не займалася політикою. Та за неї дуже просив чоловік...

Прохідне місце дісталось і «нунсівцю» Миколі Мартиненку, якого 7 років тому соратники Ю.Тимошенко називали корупціонером.

За бортом

Підбираючи кандидатів до нового парламенту, керівники «Батьківщини» ризикнули позбутися деяких своїх перевірених соратників. Так, народний депутат Сергій Міщенко отримав у списку №142, який не дає йому навіть теоретичних шансів на потрапляння до Ради. Відразу після з’їзду він вийшов із фракції БЮТ — «Б» і вже готується самостійно балотуватися в Київській області по виборчому округу №98, хоча «Батьківщина» вже має в ньому свого кандидата. Слідом за С.Міщенком ряди фракції покинув нардеп Вадим Коротюк, якого взагалі не виявилося ні в партійному, ні в «мажоритарному» списках.

«Дуже прикро бачити, як люди, котрі називали себе справжніми ідейними опозиціонерами, залишили нашу політичну силу, як тільки не побачили себе в прохідній частині списку», — поспішила відреагувати на демарш політрада «Батьківщини». Разом з тим С.Міщенко відзначив, що ніколи не зраджував свою політичну силу, а виборчі списки готувалися закрито кількома людьми. За його словами, навіть Ю.Тимошенко не володіла інформацією про їх формування. Хоча віриться в це важко.

Хоч як би там було, втрата колишніх соратників не гратиме на користь опозиції, тим паче, що тепер з ними доведеться боротися в одномандатних виборчих округах. Перемогти ж у результаті внутрішньої сварки можуть провладні або незалежні кандидати.