Закон і Бізнес


Суддівська «рукавичка»

або Коли вдасться набрати 1176 нових служителів Феміди й виділити кожному окремий кабінет


Наступного року черга за мантіями буде ще довшою, адже в судах з’явиться більше тисячі вакансій.

№32 (1071) 04.08—10.08.2012
МАРИНА ЗАКАБЛУК
7186

У 2013 році кількість законників у місцевих загальних судах збільшиться з 4838 до 6014 осіб. Проведення такої собі штатної реформи викликане передусім необхідністю забезпечити функціонування нової фігури в кримінальному процесі — слідчого судді. Та чи готові сьогодні суди прийняти поповнення і чи є перспектива, що вакансії у всіх обителях Феміди будуть заповнені?


«Слідче» збільшення

Кримінальний процесуальний кодекс, який набуде чинності 19 листопада цього року, вже починає змінювати правосвідомість вітчизняної Феміди, судова влада кожного дня робить кроки, які допомагають їй освоїти положення нового законодавства й призвичаїтися до нього.

Володарям мантій доводиться вивчати чимало нових правил кримінального процесу й готуватися до реалізації однієї з найбільш революційних новел КПК — запровадження інституту слідчого судді, який здійснюватиме «судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні».

Закон визначив, що слідчі судді мають обиратися з числа володарів мантій місцевого загального суду. Їхня кількість визначається зборами суддів окремо для кожного храму Феміди. «Слідчі судді обираються зборами суддів цього суду за пропозицією голови суду або за пропозицією будь-якого судді цього суду, якщо пропозиція голови суду не була підтримана, на строк не більше  трьох років і можуть бути переобрані повторно», — йдеться у ст.21 закону «Про судоустрій і статус суддів».

До обрання слідчого судді відповідної обителі Феміди суду його повноваження здійснює найстарший за віком володар мантії. До речі, слідчий суддя не звільняється від виконання обов’язків законника першої інстанції, проте здійснення ним повноважень із судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні враховується при розподілі справ та має пріоритетне значення.

Аби не перевантажувати служителів Феміди додатковими функціями, законодавець запропонував збільшити кількість законників місцевих загальних судів. 5 липня Президент доручив міністру юстиції Олександру Лавриновичу до 1 серпня доповісти про вжиті заходи щодо зростання чисельності суддівського корпусу. Мін’юст не забарився: на підставі пропозиції голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Леоніда Фесенка вніс до Державної судової адміністрації відповідне подання.

І вже 13 липня, через 8 днів після виходу президентського доручення, з’явився наказ ДСАУ «Про визначення кількості суддів у місцевих загальних судах» (детальніше див. ст.17), відповідно до якого в Україні стане більше на 1176 служителів Феміди (загальна кількість суддів зросла з 4838 до 6014 осіб). Ще одним актом ДСАУ від 16.07.2012 змінено штатну чисельність працівників апарату судів. Ці два накази набирають чинності лише 1 січня 2013 року.

Справа в тому, що в цьогорічному держбюджеті кошти на «штатну реформу» не заплановані. Тому Віктор Янукович доручив главі Уряду Миколі Азарову під час підготовки проекту закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік»  передбачити видатки на оплату праці для забезпечення збільшення кількості законників місцевих загальних судів та штатної чисельності апарату цих судів.

Одним — жодного,іншим — восьмеро

Звичайно, Феміді потрібне кадрове підкріплення, і жоден «новобранець» без діла не сидітиме, адже при нинішньому навантаженні на суддів справ вистачить кожному. Проте доля усміхнулася не всім судам: штатна чисельність деяких з них не зміниться. Так, у 2013-му володарів мантії не стане більше, наприклад, у Джанкойському міськрайсуді АРК (13), Дебальцевському міськсуді Донецької області (6), Мукачівському міськрайсуді Закарпатської області (18), Березанському міськсуді Київської області (4).

А от в окремих судах кількість володарів мантій збільшиться удвічі, а то й майже втричі. Так, у Великоновосілківському райсуді Донецької області кількість законників збільшиться з 4 до 9 осіб, у Новобузькому райсуді Миколаївської області — з 4 до 8, у Ставищенському, Таращанському та Богуславському райсудах Київської області — з 4 до 10 осіб.

Незначне кадрове підкріплення чекає на місцеві загальні суди Кіровоградщини (прийде 14 новачків), Тернопільщини (15 осіб), Рівненщини та Чернігівщини (по 17 нових суддів). Набагато більше володарів мантій по­повнять храми Феміди Запорізького (115 осіб), Київського (118 осіб, не враховуючи поповнення в столичних судах), Дніпропетровського (133), Донецького (186) регіонів.

Столичні ж райсуди теж не залишилися без поповнення: їм виділили 72 додаткові посади (сьогодні загальна кількість володарів мантій 10 райсудів — 304 особи, у 2013-му їх має бути 376). У Голосіївському райсуді м.Києва штат збільшиться з 24 до 32 осіб, у Дарницькому — з 27 до 34, у Деснянському — з 31 до 38, у Дніпровському — з 33 до 40, в Оболонському — з 28 до 35, у Печерському — з 35 до 42, у Подільському — з 20 до 27, у Святошинському — з 33 до 40, у Солом’янському — з 32 до 39, в Шевченківському — з 41 до 49 осіб.

Фінансова заковика

Добре те, що в бюджеті-2013 планується передбачити кошти на оплату праці «новобранців». Та не слід забувати, що здійснення правосуддя залежить ще від багатьох інших фінансових факторів. Так, кожному новому законнику доведеться виділити хоча б один вільний стілець (тему власних кабінетів навіть не будемо чіпати), технічні та інші засоби, потрібні для його роботи. А фінансування судової влади залишає бажати кращого: бюджет приймається в межах половини від потреби.

Тому виникає питання: чи радітиме голова суду поповненню, наприклад, із 7 осіб, якщо в храмі Феміди ледве вистачає місця 20 законникам та ще й працівникам апарату? Адже всім відомо, що в деяких установах вакансії не заповнювалися через неможливість забезпечити всім законникам робочі місця. Напевне, судам доведеться перетворюватися на «рукавичку», аби  володарі мантій у ньому помістилися. Головне, аби це все не закінчилося, як у казці.

На жаль, в дорученні Президента від 5.07.2012 «Щодо невідкладних заходів, пов’язаних з прийняттям Кримінального процесуального кодексу» про забезпечення нових кадрів робочими місцями, про виділення для судів додаткових квадратних метрів не йдеться. Водночас у документі визначено, в яке русло потрібно направити бюджетні кошти. Зокрема, в судах загальної юрисдикції потрібно замінити металеві загородження, які відокремлюють підсудних від складу суду й присутніх громадян, на загородження із скла чи органічного скла. Також необхідно обладнати зали засідання технічними засобами фіксування кримінального процесу та здійснення  провадження в режимі відеоконференції (у кількості не менше 2 залів на кожний місцевий суд).

Де взяти й де розмістити?

Є ще одне питання, крім фінансового, яке потребуватиме вирішення: коли вдасться заповнити нові вакансії? Нині Вища кваліфікаційна комісія суддів проводить добір охочих одягти мантії. Станом на березень 2012-го в судах було 724 вакансії. Кандидати вже здали анонімне тестування, а у вересні вони складатимуть кваліфіспит. Тому в кращому випадку 724 вільні посади почнуть заповнюватися навесні наступного року.

Швидше за все, ВККС оголошуватиме про початок нового добору наприкінці весни — на початку літа 2013-го. На його проведення в комісії піде не один місяць. Та ще й з наступного року вже мала розпочинатися спеціальна підготовка претендентів у Національній школі суддів… Сьогодні в резерві кандидатів на посаду судді вперше перебуває 76 осіб, але їх вистачить, аби заповнити вільні місця хіба що в столиці.

А поки не прийдуть нові служителі Феміди, збільшуватиметься навантаження на працюючих суддів, адже крім звичних справ на деяких з них ляже ще один обов’язок — забезпечення виконання функцій слідчого судді.

Можливо, в столиці та багатьох обласних центрах вакансії заповняться швидко (за рахунок переведення законників з одного суду до іншого). Але що ж робитимуть обителі Феміди, з яких «тікатимуть» кадри? Може, ВККС не даватиме згоди на їхнє переведення? Не слід забувати й про непопулярні суди деяких східних регіонів, куди, як показали два конкурси на зайняття вакансій серед «резервістів», кандидати не поспішають іти працювати.

Отже, що ми маємо: до 19 серпня збори суддів кожного місцевого загального суду мають обрати слідчих суддів, 19 листопада набере чинності КПК. До цього часу штатна чисельність судів не збільшиться. Та й невідомо, чи у 2013 р. кількість законників відповідатиме тій, яка визначена наказом ДСАУ. Адже, по-перше, ВККС не встигне за такий короткий час дібрати кадри, а по-друге, суди, побоюючись перетворитися на казкову «рукавичку», не зможуть прийняти і розмістити всіх «новобранців».

Пряма мова

МИХАЙЛО ВІЛЬГУШИНСЬКИЙ

— Звичайно, щоб заповнити вакансії суддів, потрібен певний час. Спершу повинні бути обрані служителі Феміди, які потім виконуватимуть функції слідчих суддів. Процедура обрання на посаду судді визначена законом «Про судоустрій і статус суддів» і займає деякий час. Але я думаю, що всі конституційні органи, які відповідають за формування суддівського корпусу, з розумінням поставляться до проблеми, і питання щодо заповнен­ня вакансій буде вирішене найближчим часом.

Очевидно, що потребують вирішення й питання, пов’язані з матеріально-технічним забезпеченням судових установ. Адже чимало судів і нині розміщуються в приміщеннях, які не відповідають вимогам до здійснення правосуддя, тому збільшення штату потребуватиме розширення розмірів приміщень установ.