Закон і Бізнес



765


На виконання рішення Ради суддів України від 08.08.2014 №11 у господарському суді Дніпропетровської області Центром суддівських студій з 1 по 5 вересня 2014 року проведено анонімне опитування громадян – відвідувачів господарського суду Дніпропетровської області щодо ефективності та доступності правосуддя.

Опитування проводилось в рамках Всеукраїнської акції «Зміцнимо довіру громадян до суду».

До уваги респондентів, які є безпосередніми учасниками судових процесів або їх представниками була запропонована анонімна анкета, яка містила у собі цілу низку питань починаючи зі зручності перебування громадян в суді (достатність місць для очікування; ознайомлення з матеріалами справи; чистота та прибраність приміщення суду), ефективності організації роботи суду до питань стосовно відношення суддів та працівників апарату суду до відвідувачів, а також довіри самих громадян до судової влади взагалі.

Опитуванням встановлено наступні результати:

  1. Зручність умов перебування громадян в суді
  1. Повнота, якість та доступність інформації для відвідувачів суду
  1. Ефективність організації роботи суду (дотримання строків та процедур розгляду справ; вчасність отримання повідомлень про розгляд справ; обґрунтованість затримки/перенесення судових слухань тощо)


4. Чи можете Ви сказати, що суд при розгляді Вашої справи є незалежним та неупередженим?

5. Чи можете Ви сказати, що судді ставляться до відвідувачів суду (сторін по справі) коректно та ввічливо?

6. Чи можете Ви сказати, що працівники апарату суду ставляться до відвідувачів суду коректно та ввічливо?

7. Чи можете Ви сказати, що судді та працівники суду однаково (без упереджень) ставляться до чоловіків та жінок (сторін по справі, свідків тощо)?

8. Оцініть, будь ласка, ефективність виконання суддями своїх функціональних обов’язків (дотримання процедур відкриття провадження у справі, забезпечення доказів, забезпечення позову).

9. Чи можете Ви сказати, що у Вашій справі суд прийняв (прийме) справедливе рішення?

10. Чи відомі Вам факти корупційних дій та хабарництва суддів та працівників суду?

11. Чи довіряєте Ви суду, в якому розглядається Ваша справа?

12. Чи довіряєте Ви взагалі судовій владі України?