Закон і Бізнес


Право на помилку та її корекцію

За самостійно виявлене порушення в декларації не каратимуть


Законотворчість, №47 (982) 20.11—26.11.2010
2488

За участі Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» відбулося останнє засідання Комітету ВР з питань податкової та митної політики перед прийняттям Податкового кодексу.


Асоціації вдалося переконати нардепів у необхідності виправлення низки норм і лібера¬лізації кодексу.

На засіданні комітет визначив основні розділи проекту: адміністрування; податки на прибуток, на доходи фізичних осіб; на додану вартість; спеціальні податкові режими; особливості оподаткування в умовах дії угоди про розподіл продукції, а також прикінцеві та перехідні положення.
УКБС удалося захистити бізнес від негативних норм Податкового кодексу: виключено норму, котра передбачала можливість застосування кількох штрафів за одне й те саме порушення; передбачено незастосування пені при самостійному виявленні й сплаті платником суми податкового заниження; наявна переплата до податкових зобов’язань зараховуватиметься виключно за письмовою заявою платника податку.
Виключено прямий обов’язок платника податку з доведення витрат на цілі господарської діяльності та вилучено норму щодо обов’язкового обліку підпри¬ємствами тимчасових та постійних податкових різниць.
При цьому Податковий кодекс доповнено порядком оподаткування операцій із залучення субординованого боргу, а при операціях із відступлення прав вимоги визначатиметься вартість кредитів відповідно до правил бухобліку на дату здійснення такого відступлення. Передбачено, що ціна продажу об’єкта застави визначатиметься за правилами, встановленими законами, які регулюють відносини застави (іпотеки).
Удосконалено порядок відображення операцій із цінними паперами іншими особами, відмінними від емітента; забезпечено створення страхових резервів за всіма банківськими операціями, включаючи нараховані проценти та комісії.
Крім того, комітет під¬тримав пропозицію щодо необхідності віднесення банками на витрати страхового резерву, створеного під гарантії, надані під¬приємствам. В цьому перед¬усім зацікавлені національні підприємства, котрі ведуть зовнішньоекономічну діяльність.
Також експертам вдалося довести недоцільність нової процедури визначення витрат, пов’язаних з поліпшенням основних фондів. Таким чином, до витрат можна буде віднести суму витрат на ремонт, що не перевищує 10% сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів на початок звітного року.
«Врахування пропозицій УКБС сприятиме захисту бізнесу від шкідливих норм Податкового кодексу і лібералізації системи оподаткування», — підкреслила генеральний директор Асоціації Галина Оліфер. Однак, за її словами, ще залишилися невирішеними проблеми, розв’язання яких надасть кредиторам можливість «розчистити» баланси від незначної заборгованості. Проте немає економічного сенсу проводити примусове стягнення, оскільки пов’язані з цим витрати перевищать розмір самої заборгованості. Йдеться про списання за рахунок страхрезерву безнадійної заборгованості фізосіб, що не перевищує трьох мінімальних зарплат (нині це менш ніж 3 тис. грн.).