Закон і Бізнес


Півроку — без дозволу

Українцям надали право на спрощене працевлаштування


Щоб працювати на польських будмайданчиках, українським заробітчанам дозволи не потрібні.

№32 (1071) 04.08—10.08.2012
Максим Ференц
2946

Незважаючи на високі показники безробіття в Польщі у 2012 році, працевлаштуватися тут можуть на 20% більше українців, ніж торік. Це пояснюється не тільки низьким рівнем заробітної платні, яку отримують громадяни України, а ще й можливістю працевлаштування без дозволу та бюрократичної тяганини.


За інформацією Міністерства праці і соціальної політики Польщі, за період від січня до травня 2012 року районні управління праці зареєстрували 139972 заяви юридичних і фізичних осіб про намір працевлаштувати іноземців з країн, які не є членами Європейського Союзу (131443 заяви від громадян нашої держави).

Конкурентоспроможність працівників з України збільшується також у зв’язку зі спрощенням процедури їх працевлаштування у Польщі та відсутністю додаткових витрат, пов’язаних з отриманням необхідних дозволів.

Відповідно до польського законодавства без дозволу на працевлаштування можуть працювати такі категорії громадян України, як-от: особи, які проводять семінари, проходять стажування в польських фірмах, виконують функції радників або інші, пов’язані з реалізацією проектів, що фінансуються з бюджету ЄС. Не зобов’язані отримувати дозволу на працевлаштування також учителі іноземних мов, котрі працюють в дитячих садках, школах та інших освітніх закладах.

Без дозволу можуть здійснювати свою професійну діяльність постійні кореспонденти засобів масової інформації, котрі отримали акредитацію Міністерства закордонних справ Польщі. І це далеко не весь список категорій осіб, які можуть вільно працевлаштуватися у західного сусіда України.

Незважаючи на характер роботи, не повинні також отримувати дозволу на працевлаштування українці, котрі працюватимуть не довше 6 місяців протягом року. Польська фірма, яка хоче працевлаштувати сезонного працівника з України, повинна лише повідомити про це відповідний районний відділ праці.

Можливість заробити на кишенькові витрати мають також студенти з України, які навчаються в польських ВНЗ — для них законодавчо передбачений тримісячний термін праці в Польщі без відповідного дозволу (протягом канікул у червні—серпні).

Незважаючи на досить ліберальне польське законодавство стосовно працевлаштування українців, останні повинні пам’ятати про те, що відсутність потреби отримання дозволу на працевлаштування не звільняє від візового обов’язку, а відповідну роботу можна виконувати виключно на території Польщі.