Закон і Бізнес


Випуститися з Богом

Американські школи незаконно проводили випускні в церкві


Влада Америки вирішують, не відокремити чи повністю церкву від держави.

№32 (1071) 04.08—10.08.2012
2880

Федеральний апеляційний суд США визнав, що дві школи Вісконсину, які провели випускні церемонії в церкві, порушили закріплений у конституції США принцип відокремлення церкви від держави.


Як мовиться в рішенні суду, випускники отримували релігійне послання, зокрема, тому, що в церкві встановлений великий хрест. У вересні колегія з трьох служителів Феміди того ж суду не знайшла в діях цих шкіл нічого антиконституційного, проте повний склад суду скасував попереднє рішення, повідомляє Fox News.

Випускні церемонії проводилися в церкві Елмбрук, яка розташована на південному сході Вісконсину. Позов від групи учнів і їх батьків, імена яких не розголошують, подала організація «Об’єднання американців за розділення церкви й держави».

Такі питання в багатьох штатах уже розглядалися. Так, у 2006 році мусульманин Білал Шариф не пішов на свій випускний у Ньюарку, оскільки він проводився в баптистській церкві. Б.Шариф подав позов, після чого адміністрація шкільного округу Ньюарка погодилася вибачитися й змінити свою політику.

Боротьба прихильників і противників, так би мовити, закріплення за релігією певного місця в школах ведеться в США і в інших напрямах. Школи округу Честерфілд у Південній Кароліні через поданий позов відмовилися від проведення молитовних зборів і молитов на своїх офіційних заходах. У Техасі школярам заборонили молитися на випускному.

Перша поправка до конституції США забороняє державі підтримувати будь-яку релігію або встановлювати певну релігію як державну. Проте питання про те, чи вимагає ця норма повного відокремлення церкви від держави, залишається дискусійним.