Закон і Бізнес


Лутковська відкриватиме очі нардепам


02.08.2012 16:27
3406

Парламент вільний у своєму волевиявленні, але депутати мають приймати те чи інше рішення з відкритими очима і чітко розуміти, наскільки той чи інший закон вплине на права людини.


На цьому наголосила Валерія Лутковська у своєму звіті про перші сто днів роботи на посаді Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Підводячи підсумки за вказаний період, В. Лутковська вказала на головний пріоритет, яким керується під час роботи. Вона сказала, що омбудсмен не є ані пасивним, ані активним політичним гравцем, і буде захищати відповідні права усіх громадян, незалежно від того, до якої політичної сили та національності вони належать.

Другим пріоритетом у роботі Уповноваженого з прав людини є співпраця з громадськими організаціями, результатом якої стало створення Консультативної ради.

Наразі змінено структуру офісу омбудсмена, визначені пріорітетні напрямки роботи та створені експертні групи з таких питань:

- реалізація національного превентивного механізму,

- доступ до публічної інформації та захисту персональних даних

- дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав

- дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності

- моніторинг діяльності Уповноваженого.

 Крім того було прийнято рішення створити шосту експертну групу швидкого правового реагування, до складу якої увійшли фахівці з питань дотримання процесуального законодавства.

В.Лутковська розповіла, що на сьогодні вже є результати спільної діяльності Консультативної та експертних рад, зокрема, висновок щодо проекту закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України» (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини) № 11013 стосовно його відповідності Конституції України та міжнародним зобов’язанням.

Повернення до законодавства України кримінальної відповідальності за наклеп та образу є недоцільним, оскільки це, на думку В. Лутковської, призведе до надмірного обмеження свободи вираження поглядів, матиме стримуючий ефект в діяльності заслобів масової інформації.

Омбудсмен вказала, що має на меті проінформувати депутатів про недоцільність таких змін, адже цей законопроект у разі його прийняття може порушувати права людини.

 «Парламент вільний у своєму волевиявленні, але депутати мають приймати те чи інше рішення з відкритими очима і чітко розуміти, наскільки цей законопроект вплине на права людини», - сказала В.Лутковська.

Пані Лутковська наголосила, що не хотіла б зараз ініціювати питання внесення змін до Регламенту Верховної Ради, щоб кожен законопроект, який стосується прав людини, обов’язково подавався до уповноваженого.

Тим не менш, парламент має звикнути до того, що уповноважений може висловити свою позицію стосовно того чи іншого законопроекту, оскільки це, на думку В.Лутковської, покращить законодавство україни у сфері прав людини.

Слід зазначити, що за 100 днів роботи ( 27 квітні  - 30 липня) до офісу омбудсмена звернулось 8716 громадян, з них  890 були прийняті співробітниками офісу, а близько 70 осіб потрапили на особистий прийом Лутковської.

Найбільше скарг стосувалися порушення економічних, соціальних та особистих прав. Наразі статистика щодо відновлення прав є недоступною.

Закон і Бізнес