Закон і Бізнес


Перевезення засуджених Укрзалізницею порушує права людини


13.11.2014 13:55
2921

Будь-яке конвоювання людей спеціальними вагонами залізниці може розцінюватись як жорстоке та таке, що принижує людську гідність, поводження.


Про це свідчать результати перевірки умови перевезення засуджених та ув’язнених спеціальними вагонами Укрзалізниці, яка проводилась працівники Секретаріату Уповноваженого з прав людини разом із представниками громадських організацій «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів» та «Асоціація незалежних моніторів».

Як повідомили „ЗіБ” в прес-службі Уповноваженого, конвойованим особам доводиться протягом тривалого часу (від кількох годин до кількох діб) перебувати в камерах надзвичайно малого розміру: площею 3,48 м2 («Велика» камера) та 2,05 м2 («Мала» камера). При цьому, чинні національні стандарти допускають розміщення у великій камері до 12 осіб, за умови тривалості поїздки понад 4 години  (площа на одну особу складає  0,29 м2), або ж 16 осіб, якщо поїздка триває менше 4 годин (площа на одну особу складає 0,23 м2). В малій камері, за умови тривалості поїздки понад 4 години, дозволяється розміщувати до 5 осіб (площа на одну особу складає 0,51  м2), або ж 6 осіб, якщо поїздка триває менше 4 годин (площа на одну особу складає 0,34 м2).

У вагоні передбачено лише один туалет для засуджених, що з урахуванням кількості осіб, які перевозяться, значно ускладнює справляння природних потреб.

Окрім цього, камери спеціального вагону не мають ані природного, ані штучного освітлення. Незважаючи на те, що час переміщення може тривати до трьох діб, відсутнє будь-яке покриття місць для сидіння, а також матраци, подушки та постільна білизна.  Місця для сидіння не мають жодного поручня, що може призвести до травмування у випадку різкої зміни швидкості вагону (екстреного гальмування).

У вагоні не передбачено системи примусової вентиляції та кондиціонування повітря, що призводить до того, що влітку як ув’язнені, так і варта змушені годинами перебувати під впливом надвисоких температур (понад 40º С).

Неналежним чином організовано надання домедичної допомоги. Національними нормами взагалі не передбачено медичної аптечки для ув’язнених. Водночас аптечка,  передбачена для варти, містить прострочені ліки. За таких обставин, надання домедичної допомоги конвойованим можливе лише у разі супроводу медичним працівником окремих категорій ув’язнених.

На зазначені порушення прав людини також звертав увагу і Європейський Комітет із запобігання тортурам та нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (CPT). Так, зокрема у своїй доповіді за результатами візиту до України 10-26 вересня 2000 року, у п. 131, Комітет рекомендував українській владі негайно вжити заходів щодо значного зменшення максимальної кількості засуджених у відділеннях спеціального вагону: не більше шести осіб у відділенні із площею 3,5 м2, і не більше трьох осіб –  у відділенні із площею 2 м2. Однак досі  рекомендації Комітету так і не були виконані.

Уповноважений з прав людини неодноразово звертала увагу керівництва Державної пенітенціарної служби України, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства інфраструктури та Міністерства юстиції України, що відповідно до практики Європейського суду з прав людини такі умови конвоювання можуть розглядатися як прояв жорстокого поводження. Цьому ж питанню був присвячений і виступ Уповноваженого на парламентських слуханнях у Верховній Раді України 12 червня минулого року, а також зазначено відповідні рекомендації в щорічній доповіді Уповноваженого.

Повний перелік виявлених недоліків разом із відповідними рекомендаціями буде надісланий до Державної пенітенціарної служби, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства інфраструктури, Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України для належного реагування.