Закон і Бізнес


Луценко піде за «недбалістю»

Прокуратура погодилася, що він не зловживав повноваженнями


Ю.Луценко тепер може відбутися штрафом.

№31 (1070) 28.07—03.08.2012
2794

На одному з останніх судових засідань у справі екс-міністра Юрія Луценка в його долі відбувся перелом — прокуратура перекваліфіковувала обвинувачення із «зловживання владою і службовим становищем» на «службову недбалість», що тягне куди менш серйозні наслідки для підсудного. Тепер Ю.Луценко, (котрий уже, правда, відбуває чотирирічний строк у іншій кримінальній справі) може відбутися штрафом.


У кримінальній справі за обвинуваченням екс-міністра внутрішніх справ у незаконному проведенні стеження за водієм колишнього першого заступника глави СБУ Володимира Сацюка — новий поворот. Минулого тижня державний обвинувач Дмитро Лобань зачитав постанову про перекваліфікацію обвинувачення з ч.3 ст.364 на ч.1 ст.367 КК («службова недбалість»).

За словами прокурора, необхідність зміни обвинувачення зумовлена тим, що в ході судового засідання було встановлено: Ю.Луценко не знав про те, що його заступник Петро Коляда припинив оперативно-розшукову справу стосовно водія Валентина Давиденка. І хоча в діях обвинуваченого не було злого наміру, все ж таки, будучи міністром, він мав перевірити перед візуванням постанову про продовження строків ведення вищезгаданої справи до 18 місяців. Але не зробив цього. На думку прокуратури, це і є прояв службової недбалості.

Після зачитання ухвали Ю.Луценко «віддячив» прокуророві Д.Лобаню, вкотре «нагородивши» його неприємними епітетами.

Прокуратура перекваліфіковувала обвинувачення й іншим підсудним — колишнім співробітникам МВС Володимиру Тарасенку й Олегу Павленову — їм тепер теж інкримінують службову недбалість.

Адвокати екс-міністра відзначили, що після перекваліфікації справа має бути закрита за закінченням строків давності. Тепер у Ю.Луценка з’явився реальний шанс уникнути ще одного строку — адже якщо обвинувачення в зловживанні владою або службовим становищем загрожувало йому позбавленням волі до 12 років, то службова недбалість — штрафом від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або, максимум, обмеженням волі до 3 років.

До речі, на засіданні 25 липня суддя Анна Медушевська повідомила, що до суду надійшла телеграма від В.Давиденка, в якій він заявляє, що не вважає себе потерпілим і просить його більше не турбувати. Того ж дня — мало не вперше в історії судових «баталій» Ю.Луценка — хай і частково, було задоволено його клопотання. Екс-міністр просив надати стороні захисту 3 дні для підготовки доповнень до судового слідства без пояснення причин. Вислухавши позицію сторін, суддя призначила наступне засідання на 27 липня.