Закон і Бізнес


На собачих правах

Для придбання вівчарки доведеться взяти довідку в нарколога


Агресивна поведінка деяких собак може ускладнити життя всім любителям чотирилапих.

№31 (1070) 28.07—03.08.2012
Сергій Милоградов
3462

До Верховної Ради подано законопроект, який передбачає обов’язкову реєстрацію собак і страхування відповідальності, якщо порода тварини належить до потенційно небезпечних. Крім цього, нардепи планують заборони вигул таких собак неповнолітніми, а власники тварин будуть змушені відвідати нарколога.


Норми в законі

Положення про реєстрацію домашніх улюбленців в Україні вже діють протягом тривалого часу, щоправда, не всюди. Наприклад Київська міська рада у 2007 р. ухвалила правила утримання собак і котів. Відповідно до них «обов’язковій реєстрації підлягають собаки, що належать на правах власності або інших підставах фізичним або юридичним особам і перебувають на території м.Києва».

Тепер же правила реєстрації можуть прописати в законі, і вони стануть загальнодержавними. З відповідною ініціативою виступив позафракційний нардеп Руслан Зозуля, який підготував проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання поводження з собаками потенційно небезпечних порід» (№11006).

Крім необхідної реєстрації, парламентар пропонує запровадити також страхування відповідальності власників собак за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам. Оформлювати страховку доведеться не всім власникам собак. Проект передбачає, що Кабмін визначить перелік порід, для яких це буде обов’язковим. Власне, тут парламентар не вигадав нічого нового. Постанову, якою затверджено перелік порід собак, власники котрих мають подбати про страховку, Уряд затвердив ще у 2002 році. До цього списку включено майже 90 порід, серед яких німецька вівчарка, далматин, лабрадор, мастиф та ін.

Звісно, всі зазначені процедури платні, але не надто дорогі. Так, у Києві реєстрація коштує 87 грн., і її потрібно проходити лише один раз. Якщо ж порода пса належить до урядового списку, слід щорічно доплачувати 17 грн. за страховку, при цьому її можна оформити відразу на кілька років, щоб потім не мати додаткового клопоту.

Потенційна загроза

Крім правил реєстрації, Р.Зозуля пропонує регламентувати й утримання тварин, які можуть нести загрозу. Таких собак він пропонує розділити на дві групи: небезпечні та потенційно небезпечні. До небезпечних нардеп відносить ті породи, представники яких проявляли неспровоковану агресію до людей або тварин. Потенційно небезпечні — це ті, що належать до однієї з чотирьох десятків порід, які, на думку нардепа, можуть з легкістю завдати людині шкоди. Такими Р.Зозуля вважає, наприклад, німецьких вівчарок, бультер’єрів, пітбультер’єрів, ротвейлерів, доберманів. Водночас сюди не входять деякі породи собак, які потрапили до «страхового» списку: сенбернар, ньюфаундленд, фокстер’єр та ін.

Собаки небезпечних та потенційно небезпечних порід будуть змушені проходити спеціальний тест на адаптованість до умов населеного пункту. Крім цього, їх не можна буде виводити з квартири чи подвір’я на повідку, дов­шому за 1,2 м, та без намордника. Аби вигулювати таких собак, необхідно буде досягти повноліття, отримати свідоцтво про проходження спеціального навчання й навіть медичний висновок про відсутність протипоказань, пов’язаних зі психічним захворюванням, алкоголізмом і наркоманією.

На сьогодні хоча й існують правила реєстрації тварин, чимало власників домашніх улюбленців уважають ці норми способом «викачування» грошей, тому ухиляються від їх виконання. До того ж ніякої відповідальності за недодержання таких вимог не передбачено. Навряд чи щось зміниться й у разі прийняття закону. Хіба що в  громадян з’являться нові проблеми, пов’язані зі збором усіх необхідних паперів.

Потенційно небезпечних собак тримають не лише у великих містах, а й у селах, де для багатьох довідок слід їхати щонайменше до райцентру. Звісно, якщо законодавець поставить жорсткі вимоги й людям доведеться збирати папери, вони намагатимуться отримати їх за допомогою хабарів. Чесний спосіб  надто складний і довготривалий. Таким чином, нардепи завдяки своїм ініціативам можуть  ускладнити життя своїм виборцям та їхнім улюбленцям.