Закон і Бізнес


Бізнес згортається


№31 (1070) 28.07—03.08.2012
2920

У Мін’юсті підготували нові правила реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб. Ініціатори змін сподіваються, що новації дозволять спростити двоетапну процедуру, яка існує нині.


Міністерство юстиції запропонувало для обговорення проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заявницького принципу державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців, які не мають найманих працівників».

Проект передбачає спрощення двоетапної процедури припинення підприємницької діяльності для фіз­осіб — підприємців, які не мають найманих працівників. Для цього підприємцю достатньо буде лише подати заяву у формі реєстраційної картки державному реєстратору.

Наразі припинення підприємницької діяльності для вказаної категорії осіб пов’язане зі складнощами. Спершу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців слід унести запис про рішення щодо припинення підприємницької діяльності, а на другому етапі (не раніше закінчення строку пред’явлення вимог кредиторів) — запис про проведення відповідної державної реєстрації.