Закон і Бізнес


Самоврядування по-новому: два роки після з’їзду суддів


№31 (1070) 28.07—03.08.2012
3357

Восени цього року вдруге після прийняття закону «Про судоустрій і статус суддів» збереться найвищий орган суддівського самоврядування. На ХІ з’їзді суддів їхні ради звітуватимуть, як упоралися з виконанням основного завдання — гарантування незалежності, належного фінансування та організаційного забезпечення Феміди. Як жилося вподовж 2 років органам суддівського самоврядування і чи пішли їм на користь зміни, привнесені законом «Про судоустрій і статус суддів»? ФОТО: ІВАН СТЕЦЕНКО



16 вересня 2010 р., Х, позачерговий, з’їзд суддів. Президент Віктор Янукович: «Пріоритетом для України є створення незалежної, доступної і ефективної системи правосуддя, а роль органів суддівського самоврядування повинна посилюватися».





Найбільше кадрових ротацій пережила РСАС: у 2011 р. її ряди поповнили 2 нових члени. У квітні 2012-го раду залишив суддя Вищого адмінсуду Анатолій Рибченко, тому незабаром на конференції суддів адмінсудів обиратиметься новий член РСАС.





Кожна рада суддів по-своєму організовує засідання. У членів РСЗС є традиція спілкуватися не лише в офіційній обстановці, а й за чашкою кави.





Два роки тому законодавець наділив Раду суддів України повноваженнями призначати та звільняти голову Державної судової адміністрації та його заступників.





Рада суддів господарських судів першою створила кадровий резерв на заміщення вакантних адмінпосад. Керівник РСГС Олександр Удовиченко: «Завдяки резерву створено відкритий механізм, який дозволяє обирати найкращих».





Очільник Ради суддів загальних судів Павло Гвоздик: «Збільшувати чисельність членів РСЗС немає потреби, а от для ефективнішої роботи було б доцільно, аби її члени працювали на постійній основі».





Голова Ради суддів адмінсудів Микола Кобилянський: «Те, що голови судів не можуть бути членами РСАС, — один з позитивів закону «Про судоустрій і статус суддів».





Радник Президента — керівник головного управління з питань судоустрою АП Андрій Портнов: суддівське самоврядування — це одна з гарантій забезпечення самостійності судів і незалежності суддів.