Закон і Бізнес


Заплуталися в правилах


№31 (1070) 28.07—03.08.2012
2860

Верховний суд Великої Британії ухвалив, що запроваджені недавно правила для мігрантів не мають юридичної сили. Суд вирішив, що підрозділ Міністерства внутрішніх справ, що займається питаннями імміграції, застосовував вимоги, які не були затверджені парламентом, а тому є незаконними.


Суд розглядав справу 34-річного громадянина Пакистану Хусейна Зульфікара Альві, якому було відмовлено в продовженні візи. У 2005 р. він отримав дозвіл на роботу у Великій Британії як асистент лікря-фізіотерапевта. Проте у 2008 р. Міністерство внутрішніх справ увело нові критерії імміграції, які повинні були замінити способи імміграції до Великої Британії, що існували раніше.

Було розроблено кілька рівнів, наприклад, «підприємець», «інвестор», «непостійний працівник» та інші. Охочому отримати право на роботу виставляється певна кількість балів залежно від рівня освіти, професійних навичок та інше. Після цього влада ухвалює рішення про те, чи може людина в’їхати на територію Великої Британії й залишитися там, пише газета The Daily Telegraph.

Через запровадження цієї системи Х.Альві перестав відповідати вимогам, і в 2009 р. йому не продовжили візи. Молодий чоловік вирішив довести, що це рішення — незаконне, оскільки нові норми не були затверджені парламентом. Суд прийняв його сторону, ухваливши, що застосовані норми були лише зведенням вимог, які не мали юридичної сили, а тому міністерство не мало права відмовляти Х.Альві.

До того ж суд зобов’язав МВС внести поправки до імміграційного законодавства. Є побоювання, що рішення Верховного суду може спровокувати низку подібних позовів від людей, яким було відмовлено у візі або дозволі на роботу. Експерти з дослідницького центру з питань міграції при Оксфордському університеті заявили, що рішення в «справі Альві» може поставити під сумнів законність усієї британської системи імміграційних правил.