Закон і Бізнес


Захист через відбитки


№30 (1069) 21.07—27.07.2012
2452

У зареєстрованому парламентом Казахстану законопроекті «Про персональні дані», що передбачає збір відомостей про населення країни, пропонується також знімати відбитки пальців громадян.


Якщо закон буде прийнятий, то дактилоскопування стане цілком нормальним явищем, закріпленим законодавчо. На думку авторів і представників влади, положення законопроекту спрямовані на захист прав громадян країни. Але так у Казахстані вважають далеко не всі. Багато юристів і представників правозахисних організацій відзначають, що новий закон не настільки хороший, як говорить про це влада.

Створити базу даних з особистими відомостями про громадян в Казахстані намагаються з 2001 року. Проте це питання до цього часу не вирішене. Головна проблема, як заявляють критики законопроекту, полягає в тому, що не надано чітких гарантій збереження особистих даних, крім того, не визначено відповідальність за просочування інформації.

Норми проекту передбачають отримання інформації про громадян країни такого характеру: п.і.б. людини, адресу, номери засобів зв’язку, сімейний стан, місце роботи, освіту, наявність майна і т.п. Також закріплено отримання зображення райдужної оболонки очей і зняття відбитків пальців.

У законопроекті передбачена можливість відмовитися від надання інформації, але в разі, коли йдеться про розвідувальну, контррозвідувальну й антитерористичну, оперативно-розшукову діяльність, а також про відомості, які є складовими держтаємниці, «в разі здійснення органами прокуратури наглядових повноважень, захисту життя, здоров’я або інших законних інтересів людини» такі дані відбиратимуться примусово.