Закон і Бізнес


Наклеп у законі


№30 (1069) 21.07—27.07.2012
3294

Депутати Держдуми 13 липня прийняли в другому й третьому читаннях закон, який передбачає повернення до Кримінального кодексу РФ статті про наклеп.


Закон прийняли за рахунок голосів депутатів від «Єдиної Росії» (цією ж політичною силою він був ініційований), три інші фракції голосували проти.

Цей акт передбачає не тільки повернення статті про наклеп до Кримінального кодексу, а й багатократне збільшення штрафів за скоєння цього злочину. Так, розмір штрафу зріс до 500 тис. руб. (раніше він становив 200 тис. руб.). Також за наклеп передбачені обов’язкові роботи на строк до 160 год.

Цей злочин, здійснений з використанням службового становища, каратиметься штрафом у розмірі до 2 млн руб. або обов’язковими роботами на строк до 320 год. А наклеп, поєднаний із обвинуваченням у скоєнні тяжкого або особливо тяжкого злочину, потягне за собою штраф у розмірі до 5 млн руб. або обов’язкові роботи на строк 480 год.

Тим часом тюремне ув’язнення за наклеп не передбачено, хоча в першій редакції проекту містився пункт, згідно з яким за наклеп можна було сісти у в’язницю на строк до 5 років.