Закон і Бізнес


Адвокатський стандарт


№30 (1069) 21.07—27.07.2012
3056

Прийнятий Верховною Радою закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» спрямований на реформування адвокатури відповідно до загальновизнаних міжнародних стандартів, переконаний радник Президента — керівник головного управління з питань судоустрою АП Андрій Портнов.


«Основним досягненням закону стало підвищення рівня гарантій адвокатів. Так, з урахуванням європейських стандартів закон передбачає особливий порядок проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката. Вказані процесуальні дії здійснюватимуться виключно за рішенням суду, в якому в обов’язковому порядку вказуватиметься перелік речей і документів, які планується відшукати, виявити чи вилучити», — наголосив він. Крім того, за словами А.Портнова, новації сприятимуть забезпеченню адвокатської таємниці, адже під час проведення зазначених процесуальних дій передбачена обов’язкова участь представника органу адвокатського самоврядування.

Радник Президента повідомив, що закон гарантує кожній особі, незалежно від її фінансового чи майнового стану, можливість отримання від адвоката правової допомоги за рахунок держави. За словами А.Портнова, ця норма в комплексі з новим Кримінальним процесуальним кодексом та актом «Про безоплатну правову допомогу» стане належним законодавчим підгрунтям для захисту прав та інтересів кожного громадянина.