Закон і Бізнес


Документи захисту

Правильно складені папери — запорука успіху в суді


№30 (1069) 21.07—27.07.2012
Сергій Милоградов
14068

При укладанні договорів сторони мають ураховувати всі небезпеки, які можуть нести із собою неправильно оформлені папери. При цьому слід готуватися до можливої тяжби зі своїми партнерами.


Роз’єднані тлумаченням

На питанні небезпек, з якими сторони можуть зіткнутися, підписуючи документи, під час практикуму «Останні новації судової практики та її використання для ефективного захисту інтересів підприємства. Практичні алгоритми використання новел вирішення господарських, цивільно-правових спорів» зупинився адвокат Юрій Кісельов. Семінар для юристів-практиків було організовано Всеукраїнською мережею практикумів від компанії «ЛІГА:ЗАКОН».

Укладаючи договір, Ю.Кісельов радить спершу визначитися з тим, якою мовою краще користуватися. «Хто займався зовнішніми контрактами, чудово розуміє, що, коли контракт на англійській віддаєте перекладачу, він може запитати, що ви хочете, аби в ньому було написано. Юридичні терміни не збігаються навіть в українській і російській мовах через велику кількість синонімів», — наголошує адвокат.

Таким чином, переклади створюють можливості для зміни змісту. За словами Ю.Кісельова, іноді може здаватися, що в закінченні змінюються лише дві літери, але з ними змінюється і смислове навантаження.

Крім цього, можуть виникнути труднощі, якщо різними мовами написано різні частини документа. «Серед найпростіших способів саботування господарського процесу — неоднорідність мови. Наприклад, якщо тіло контракту — на українській, додатки —на російській, з’являються можливості для різного формулювання положень», —наголошує Ю.Кісельов. Тому фахівець радить домовлятися про мову ще на стадії меморандуму.

Підпис із поясненнями

Підписуючи цивільно-правові договори з фізичними особами, у тому числі з працівниками, представники підприємств повинні розуміти, що громадяни мають досить широкі можливості для захисту своїх прав. Кодекс законів про працю і закон «Про захист прав споживача» встановлюють багато в чому однакові гарантії для захисту прав фізичних осіб. Зокрема, якщо споживач або працівник узяв на себе зобов’язання, які порушують надані йому законом права, він завжди може зажадати перегляду умов.

«Наприклад, людина каже, що хоче працювати без відпустки і на компенсацію не претендуватиме. Але проходить 2—3 роки, і вона може сказати, що тепер бажає отримати відпустку за весь цей час або відповідні виплати, навіть якщо до цього написала розписку, що відмовляється від них», — пояснює Ю.Кісельов. Тому, за словами адвоката, підприємствам підписувати такі домовленості немає ніякого сенсу.

Крім цього, можуть виникнути труднощі, якщо спір із фізичною особою, котра підписувала договір, розглядатиме суд. «Конституція наділяє фізособу повною презумпцією невинуватості. Це означає, що їй не треба нічого доводити, а слід просто продекларувати, що компанія примусила її щось підписати. Тоді представник компанії мусить доводити, що він цього не робив», — звертає увагу фахівець. Так само громадянин може сказати, що йому не пояснили, як діє певний закон. Юридичні ж особи, відзначає адвокат, мають лише обмежену презумпцію невинуватості.

Тому, за словами Ю.Кісельова, фізична особа має брати участь у складанні документа. «Якщо ви просто роздрукуєте текст на принтері, а вона поставить підпис, то потім зможе сказати, що перебувала в стані алкогольного сп’яніння». Так само, принісши довідку від лікаря й чек з аптеки, громадянин матиме можливість заявити, що перебував під дією медикаментів. «А для судової практики довідка від лікаря про призначення і чек з аптеки означають, що він прийняв ці препарати», — відзначає адвокат.

Ю.Кісельов радить, щоб на паперах фізична особа не тільки ставила підпис, а й зазначала щось на зразок: «Я, [прізвище, ім’я, по-батькові], діючи на основі власного волевиявлення...» Крім цього, адвокат радить, щоб громадянин підписався під такими словами: «Текст документа складено на безумовно зрозумілій мені мові і дійшов до моєї свідомості». Після цього, переконаний експерт, громадянин у судовому процесі буде обеззброєний, а якщо все ж спробує відмовитись від своїх слів, у нього достатньо буде запитати про те, чи дієздатний він і чи не стоїть на обліку в нарколога і психіатра. Якщо все гаразд — справа фактично виграна.