Закон і Бізнес


Захист від загроз

ПРО може посилити безпеку Вітчизни


Україна і світ, №46 (981) 13.11—19.11.2010
2724

Участь Києва у створенні європейської системи ПРО, яку ініціювали США та підтримує НАТО, може посилити безпеку держави. Таку думку висловив польський аналітик Яцек Дуркалець.


Експерт назвав важким прогноз стосовно участі Києва у цьому проекті, відзначивши, що це біль¬шою мірою залежатиме від позиції української влади. «Можливо, такі концепції обговорюються. Раніше про це не чув», — сказав він. Аналітик відзначив, що генсек НАТО Андерс-Фог Расмуссен своєю заявою в Москві про можливу участь України в проекті хотів продемонструвати відкритість Північноатлантичного альянсу. За його словами, основна вигода для України від цього — посилення безпеки. «Якщо Україна відчуває таку загрозу», — додав Я.Дуркалець.
Як раніше повідомлялося, генсек НАТО заявив, що не виключає приєднання українських систем попередження про ракетний напад у Севастополі й Мукачевому до системи європейського ПРО.
Нагадаємо: у вересні 2009 року адміністрація президента США Барака Обами, котрий після обрання оголосив «перезавантаження» в американсько-російських відносинах, відмовилась від планів розміщення стаціонарного ПРО в Польщі та Чехії, проти чого протестувала Росія.
Натомість американці планують створити до 2015 року нову мобільну систему ПРО з ракет невеликого та середнього радіусу, які мають бути розміщені на військових кораблях та в окремих європейських країнах.