Закон і Бізнес


Суду не буде!

Опозиціонери мають намір перетворити громадян на слідчих, а родичів — на адвокатів


В.Швець уважає, що на наших ув’язнених треба витрачати не менше, ніж в Ізраїлі, — $26 тис. на рік.

№30 (1069) 21.07—27.07.2012
Майя Байрак
2816

Об’єднана опозиція вирішила змінювати «на краще» ситуацію в країні через реформування судочинства, правоохоронних органів і пенітенціарної системи. Обговоренню цих питань противники влади присвятили засідання круглого столу, запросивши до розмови експертів. Та останні були не в захваті від пропонованих новацій.


«Катастрофічна ситуація»

Почали з критики. Голова ради об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк наголосив на відсутності поняття «справедливість» у судовій системі України, навів кілька цифр, а потім підсумував: «Україна — сформована міліцейська держава з переслідуванням громадян». Він дорікнув владі зростанням злочинності в державі й назвав ситуацію, що склалася, катастрофічною. «Працівники судової системи стали захищати тих, хто їх призначав», — переконаний А.Яценюк.

Продовжив оприлюднювати цифри голова Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець. «Уявіть, за 2010 рік у СІЗО померло 227 осіб, а у 2011-му — 204. У тюрмах зростає кількість суїцидів. Тільки в першому півріччі цього року покінчили з життям 35 осіб. Найстрашніше, що це все має латентний характер, тому ситуацію важко оцінити», — зауважив В.Швець.

Що робити?

Деякі з пропонованих опозицією змін дещо сміливі, невідомо, до яких наслідків вони можуть призвести. Серед таких — «надати право громадянам України звертатися до місцевого суду із заявою про порушення кримінальної справи проти будь-яких посадових та службових осіб, депутатів усіх рівнів, державних службовців за корупційні дії, перевищення службових повноважень або злочинну бездіяльність та інші порушення закону, які тягнуть за собою кримінальну відповідальність». Аби обгрунтувати такі заяви, громадяни матимуть право збирати докази, зокрема й зафіксовані технічними засобами. При цьому суди будуть зобов’язані порушувати такі кримінальні справи за будь-яким зверненням громадянина. Також опозиція пропонує дозволити виступати в суді захисниками не лише адвокатам, а й родичам обвинувачених.

Ще один задум «об’єднаних» — ліквідація Конституційного Суду. «Ми вважаємо, він дискредитував себе починаючи з дня його заснування», —висловився А.Яценюк. Натомість опозиція пропонує передати функції КС Верховному Суду.

Думки з приводу

Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко погодився з деякими оцінками опозиції, проте відносно «знищення» Конституційного Суду заявив: «Не розумію, що від того зміниться?» Свою думку висловив і колишній Голова ВС Віталій Бойко: «Колись уже була така пропозиція. Не треба до того повертатися». Він зробив зауваження і щодо дозволу громадянам звертатися до судів із заявами про порушення кримінальної справи проти посадових осіб: «Виходить, ми надаємо право кожному робити все, що завгодно?»

Охочих висловитися було немало. Проте наскільки ті пропозиції мають право на життя — покаже час.

Пряма мова

В’ячеслав Джунь:

— Говорите: «Здійснимо судову реформу»? Чудово! А от скажіть мені, якщо ви, об’єднана опозиція, прийдете до влади, чи вистачить у вас політичної волі щось змінювати? Адже кожна нова влада дбає, щоб система була комфортна для неї. Щодо ліквідації Конституційного Суду. Така дія породить низку інших питань. Чи справді то можна буде назвати незалежністю?