Закон і Бізнес


Цифрова свобода

Інтернет-телебаченню дозволять функціонувати без ліцензій


Законотворчість, №46 (981) 13.11—19.11.2010
2555

У Верховній Раді вирішили прописати, що розповсюдження відео у світовій мережі не вимагає отри¬мання ліцензії. Таким чином, народні обранці збираються захистити інтернет-видання від втручання держави в їхню роботу.


Крім цього, пропонується прописати, за які огріхи мережеві медіа мають нести відповідальність.

Відповідно до ч.3 ст.42 закону «Про телебачення і радіомовлення» право на ретрансляцію теле- й радіо¬програм визначається ліцензією на мовлення чи ліцензією провайдера програмної послуги.
Частиною 1 ст.2 цього закону передбачено, що його дія поширюється на відносини між суб’єктами діяльності в галузі телебачення і радіомовлення незалежно від їхньої форми власності, мети створення, виду статутної діяльності, а також від способу розповсюдження теле- і радіопрограм і передач, розрахованих на масового споживача.
Крім того, ст.202 Кри¬мінального кодексу встановлено відповідальність за здійснення без одержання ліцензії виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до законодавства.
На думку ініціаторів зміни, основним критерієм для встановлення необхідності отримання ліцензії Нацради з питань телебачення і радіомовлення є розповсюдження суб’єктом господарювання телерадіо¬програм за допомогою технічних засобів мовлення.
Як наслідок, роблять висновок у парламенті, попри те, що чинним законодавством прямо не заборонено здійснення ретрансляції телерадіопрограм за допомогою Інтернету, відсутність законодавчих норм може призвести до вимушеного отримання ліцензій суб’єктом господарювання та обмеження його права на підприємницьку діяльність.
Також у ВР звернули увагу на те, що сьогодні все частіше можна почути повідомлення про спроби влади цензурувати інформацію, котра розміщується в Інтернеті. На законодавчому рівні не передбачено, на розповсюдження якої саме інформації встановлюватимуть обмеження. Це дає можливість владі вибірково та суб’єктивно визначати, що таке «незаконне інформа¬ційне наповнення».
Законопроектом «Про внесення змін до деяких законів України (щодо заборони ліцензування та цензурування інформації, що розповсюджується мережею Інтернет)» (№7327) пропонується встановити, що розповсюдження програм, пакетів програм, передач, відео за запитом через Інтернет не підлягає ліцензуванню.
Крім цього, відповідальність за поширення на об’єктах телекомунікацій через Інтернет інформації, котра загрожує інтересам національної безпеки, територіальної цілісності чи громадському порядку, здоров’ю населення, репутації, авторським та суміжним правам інших людей, несуть власники ресурсу в порядку, встановленому законом.