Закон і Бізнес


Розкіш не цікавить

ВР відклала податок для багатіїв на майбутнє


№29 (1068) 14.07—20.07.2012
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
2812

Парламент до канікул так і не розглянув жодного з 4 проектів закону, яким би встановлювався податок на розкіш, хоча планував розібратися з цим у передостанній день роботи. Розгляд питання щодо стягнення коштів за надмірну житлову площу й дорогі авто переноситься на осінь.


На вулицях українських міст нещодавно з’явились розміщені КПУ білборди, на яких йдеться про переваги податку на розкіш. Схоже, комуністи першими серед вітчизняного політикуму вирішили заробити додаткові бали в можливому зборі. Разом з тим монополії на використання цієї ідеї в рекламі в лівих немає. Замість логотипу КПУ можна було б написати «Батьківщина» або Партія регіонів, адже в парламенті зареєстровано відразу 4 законопроек­ти (№10558, 10558-1, 10558-2, 10197), покликані внести зміни до Податкового кодексу і запровадити давно обговорюваний податок на розкіш. Один з цих проектів подали комуністи, два —бютівці і ще один надійшов від Кабміну.

Всі ці ініціативи парламентарі планували розглянути 5 липня — за день до закінчення сесії. Напередодні часу «ікс» ініціативи було винесено на розгляд засідання Комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики. Однак жоден із проектів члени комітету вирішили не рекомендувати колегам.

Кожен з документів потребує доопрацювання, переконаний голова комітету Віталій Хомутиннік. Тому він запропонував колегам умити руки й дозволити нардепам прийняти в першому читанні той варіант податку на розкіш, який їм ближче до душі. Після цього, вважає парламентар, можна буде всерйоз узятися за доопрацювання підтриманої ініціативи.

В.Хомутиннік відзначив, що найбільше шансів на підтримку в сесійній залі має урядовий проект, але до нього є чимало зауважень. «Оподатковувати потрібно не квадратні метри, а вартість житла. Це об’єктивніше, оскільки, скажімо, однакові за площею квартири в центрі Києва та в невеликому містечку не можуть оподатковуватися однаково, бо мають різну вартість», — зауважив голова комітету. Відповідно ж до підготовленого в Кабміні проекту об’єктами оподаткування стануть квартири, загальна площа яких перевищує 200 м2.

Крім цього, проект передбачає стягування нового податку при придбанні автомобілів з об’ємом циліндрів двигуна понад 3990 см3. Та, на думку В.Хомутинніка, дорогий автомобіль можна купити і з меншим об’ємом двигуна і, звичайно, всі мільйонери швидко пересядуть у них.

Зрештою, жоден із проектів до сесійної зали так і не потрапив. Як пояснив керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, до розгляду питання щодо нового податку ВР повернеться вже восени. «Я припускаю, що ці проекти будуть розглядатися в сесійній залі і буде прийнято рішення на базі одного чи двох з них. Або, може, буде створена робоча група й підготовлений дійсно узгоджений проект, який міг би увібрати всі найкращі пропозиції, які є у (вже поданих. — Прим.ред.) чотирьох».

Разом з тим критиці піддається сама ініціатива запровадження податку на розкіш. Так, на думку «регіонала» Олександра Стояна, від нового закону можуть постраждати «нижчі класи», які не зможуть платити податки. Крім цього, за його словами, додаткові збори не вирішать проблем ні з виплатами «чорнобильцям», ні з наповненням Пенсійного фонду.

У пояснювальній записці до урядового проекту йдеться про те, що новий податок дозволить додатково направити в бюджет 0,5 млрд грн. Сума, очевидно, немала, але все ж не допоможе вирішити соціальні проблеми, з якими стикається Україна. Тому в умовах соціального напруження проект має радше психологічне значення. І, звичайно, про нього можна розповідати з білбордів.