Закон і Бізнес


У мантії без нагрудного знака — зась!


№29 (1068) 14.07—20.07.2012
5481

Члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів укотре розглядали питання про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Скаржилися на служителів Феміди за невмотивоване затягування розгляду справ, відмову в розгляді, порушення таємниці нарадчої кімнати та навіть були претензії щодо зовнішнього вигляду судді під час оголошення ним рішення.


Суддівська атрибутика — обов’язкова

Першим з-поміж усіх викликаних на засідання перед членами ВККС постав суддя Бориспільського міськ­районного суду Київської області Юрій Кабанячий. На нього надійшла скарга зі звинуваченням у порушенні таємниці нарадчої кімнати й проведенні засідання без обов’язкової атрибутики судді — мантії та нагрудного знака.

«Чому так сталося? Ви не знали, що під час засідання, незалежно від погодніх умов, суддя повинен бути в мантії та з нагрудним знаком?» — звернувся до законника член комісії Анатолій Марцинкевич. Ю.Кабанячий пояснив, що мантію він має, а от нагрудний знак отримав тільки в лютому цього року. До того ж рішення оголошувалося значно раніше цієї дати. Проте на майбутнє Ю.Кабанячий пообіцяв узяти це до уваги й проводити судові засідання як годиться. Таким чином, дисциплінарну справу проти нього ВККС припинила.

Без доган не обійшлося

А от до служительки Феміди Франківського районного суду м.Львова Марії Мартинишин суд поблажливим не був. На неї та її колегу Василя Кузя до ВККС надійшла скарга М.Ониська. Справу щодо судді В.Кузя ВККС припинила, а рішення стосовно М.Мартинишин було іншим. Законниця двічі залишала заяву без розгляду. Таку тривалу затримку пояснила спочатку власною двомісячною відпусткою, а потім, коли повернулася до роботи, — великою завантаженістю. Проте членам комісії такого пояснення виявилося замало й суддя отримала дисциплінарне стягнення у вигляді догани.

Ще одним володарем догани став суддя Тернівського районного суду м.Кривий Ріг Дніпропетровської області Андрій Лиходєдов. Він на засідання не прибув, але, за словами членів ВККС, його неодноразово повідомляли про отриману на нього скаргу. Тож навіть відсутність судді не завадила комісії оголосити догану заочно.

«Нерозумні строки»

Члени комісії неодноразово цікавилися в суддів, чому вони так довго розглядають справи, не вкладаючись у «розумні» строки. Більшість законників посилалася на завантаженість. Як і суддя Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська Микола Решетнік. На нього до ВККС надійшло дві скарги й обидві — за тяганину. Тож рішенням комісії їх об’єднали. «Що у вас за хронічне захворювання, що справи тривалий час не розглядаються?» — запитав у судді доповідч у справі А.Марцинкевич. «Розумієте, у нас така ситуація... Майже 3 тис. справ!» — спробував пояснити суддя з Дніпропетровська.

«А чи ведете ви щоденник справ?» —поцікавилася Ніна Фадєєва. «Щомісячно», — зазначив суддя. «А щотижня? Не цікаво? Мене це дивує —працюєте, а результату не знаєте», — зауважила Н.Фадєєва.

Після низки питань та зауважень на адресу судді М.Решетніка його справу відклали. Матеріали вирішили направити на перевірку до дисциплінарного інспектора. За її результатами буде винесене рішення.

Загалом після розгляду питань щодо притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності на засіданні 4 липня комісія прийняла рішення відкрити дисциплінарне провадження стосовно 14 суддів.