Закон і Бізнес


Доручено збільшити


№29 (1068) 14.07—20.07.2012
13803

Глава держави доручив Уряду до 1 серпня збільшити видатки на фінансування оплати праці працівників апарату судів та на підготовку Національною школою суддів висококваліфікованих кадрів. Про це «ЗіБ» повідомив радник Президента — керівник головного управління з питань судоустрою АП Андрій Портнов.


Крім того, Кабінет Міністрів має підготувати й унести на розгляд Верховної Ради проект змін до закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік»щодо фінансування видатків на оплату праці працівників апарату місцевих загальних і апеляційних судів та на здійснення заходів із виконання Національною школою суддів завдань щодо організації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, підготовки законників та їх періодичного навчання, передбачивши збільшення відповідних бюджетних призначень Державній судовій адміністрації України.

За словами А.Портнова, «збільшення фінансування загального фонду державного бюджету за цими позиціями уможливить підвищення заробітних плат працівникам апарату місцевих загальних і апеляційних судів». Адже наразі фінансування цих видатків здійснюється за рахунок спеціального фонду, наповнення якого залежить, зокрема, від надходжень від судового збору. «Якщо держава прагне побудувати дійсно незалежну судову систему, вона зобов’язана забезпечити повноцінне фінансування усіх обгрунтованих потреб на здійснення правосуддя», — наголосив радник Президента. «Цим дорученням глава держави відзначив важливість роботи працівників апарату судів, з якими першими спілкуються громадяни, що звертаються до суду за захистом, — наголосив А.Портнов. — Від результатів такого спілкування значною мірою залежить рівень довіри українців до всієї судової системи».

Водночас Президент у своєму дорученні звернув увагу Уряду на необхідність забезпечення належного фінансування НШС. Адже згідно з положенням закону «Про судоустрій і статус суддів» саме на цю установу покладено завдання щодо спеціальної підготовки кандидатів на посади суддів, підготовки законників та їх періодичного навчання. «Попереднє та періодичне навчання у НШС стане додатковою гарантією того, що людина є гідною високого звання судді й може здійснювати правосуддя іменем України», — зауважив А.Портнов.