Закон і Бізнес


Міжнародний кримінальний суд виніс перший вирок


10.07.2012 12:53
1947

Сьогодні Міжнародний кримінальний суд в Гаазі виніс перший у своїй історії вердикт, яким лідера повстанців Конго Томаса Лубанга Дьіло засуджено на 14 років тюремного ув'язнення за вербування неповнолітніх у військові підрозділи.


Лубанга визнали винним у залученні неповнолітніх у підконтрольні йому збройні формування та притягнення цих дітей до бойових дій під час міжетнічного конфлікту в провінції Ітурі у вересні 2002 - серпні 2003 року. У 14-річний термін покарання входить також час, який Лубанга перебував у попередньому ув'язненні.

Нагадаємо, що Томас Лубанга Дьіло очолював Патріотичні сили звільнення Конго - військові підрозділи Союзу конголезьких патріотів (СКП), куди і були завербовані діти молодше 15 років, які згодом повинні були брати участь в боях і операціях проти мирного населення.

Варто відзначити, що обвинувачений свою вину не визнав, а його адвокати підкреслювали те, що звинувачення були сфабриковані.

За понад 200 днів слухань в суді виступили 36 свідків, у тому числі 24 на стороні захисту і лише троє на боці обвинувачення. Представники звинувачення відмовляються розголошувати імена свідків, побоюючись за їхню безпеку.