Закон і Бізнес


Ілюзія дізнання

Екс-міністр зайшов до ГПУ свідком, а вийшов обвинуваченим


Злочин і покарання, №46 (981) 13.11—19.11.2010
2854

Генеральна прокуратура продовжує ревізувати діяльність колишніх урядовців.


Нещодавно під її приціл потрапив колишній очільник Мі¬ністерства внутрішніх справ Юрій Луценко, проти якого було порушено кримінальну справу за фактом розкрадання бюджетних коштів.

Екс-міністру обрали запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд. Що¬правда, для нього такий розвиток подій не став несподіванкою. За словами колишнього урядовця, один з відомих політиків попереджав, що в нього можуть виникнути проблеми через критику діяльності нинішньої влади.
За інформацією Ю.Луценка, спочатку справу порушили за фактом і його викликали як свідка, однак у той же день перекваліфікували на підозрюваного, а потім — на обвинуваченого.
За версією екс-силовика, в матеріалах кримінальної справи значиться, що він нібито вступив у змову зі своїм водієм і створив умови для нарахування водієві зайвої пенсії.
«Вони розслідують, як керівник міністерства зі штатом 300 тис. осіб підписав наказ, яким Пенсійний фонд нарахував зайвих 40 тис. грн. одному з працівників міністерства при загальному бюджеті МВС близько 8 млрд щорічно», — цитує Ю.Луценка «Українська правда».
Крім того, екс-представник Кабміну назвав кримінальну справу, порушену проти нього, «незаконною та необгрунтованою» і за¬явив, що збирається оскаржити її до Печерського ра¬йонного суду м.Києва. На переконання Ю.Луценка, ця справа є результатом його «політичної та міліцейської діяльності».
Зазначимо: раніше ГПУ порушила кримінальну справу за ст.364 КК за фактом зловживання владою або службовим становищем посадовцями МВС. Тоді заступник міністра ВС Василь Фаринник заявив, що порушення стосувалися прийому на роботу і надання офіцерських звань колишньому особистому водієві Ю.Луценка. За інформацією представника відомства, водій був прийнятий на роботу в МВС у 47 років, тоді як максимальний вік для цього — 45. Упродовж двох років йому були присвоєні звання від капітана до підполковника, і, крім чималої заробітної плати, він періодично отримував додаткові виплати.