Закон і Бізнес


Один у фінансовому полі «воїн»

Феміда зобов’язала колишнього трейдера відшкодувати банку астрономічну суму


Злочин і покарання, №46 (981) 13.11—19.11.2010
2784

Колишньому трейдеру Sociеtе Generale Жерому Керв’єлю, внаслідок незаконних спекуляцій якого наприкінці 2007 року інвестиційний банк втратив близько i6 млрд, французький суд недавно ухвалив безпрецедентно суворий вирок: 3 роки у в’язниці і ще 2 — умовно, а також фінустанові повинна бути відшкодована астрономічна сума — майже ?5 млрд.


На суді Ж.Керв’єль наполягав: банк зобов’язаний роз¬ділити з ним відповідальність, оскільки ризиковані операції проводились з відома і мовчазної згоди керівництва. Питання, яке цікавить нині багатьох: чому в принципі стала можлива подіб¬на ситуація, і чи дійсно Ж.Керв’єль єдиний, хто в ній винен?

Благородний жест

Ризиковані операції коштували «шахраєві століття» не тільки тих грошей, які він не зміг повернути банку і клієнтам. Кримінальний суд Парижа, визнавши Ж.Керв’єля винним за всіма пунктами, виніс йому вирок у вигляді 5 років тюрми (з них 2 роки умовно).
Також він має відшкодувати ?4,9 млрд, які Sociеtе Generale втратив унаслідок його дій. Французькі ЗМІ вже порахували, що при нинішній зарплаті в розмірі ?2,5 тис. (Ж.Керв’єль працює IT-консультантом), йому знадобиться 22000 років, щоб виплатити цю суму.
Втім, розмір відшкодування швидше символічний. Відразу після оголошення вироку банк заявив, що не наполягатиме на повній виплаті ?4,9 млрд, оскільки розуміє, що це практично неможливо. Так, директор у зв’язках з громадськістю Каролін Гійоман підкреслила, що «не може бути і мови» про те, щоб вимагати подібну суму з однієї людини, і заявила: «Ми повністю відкриті для того, щоб знайти якесь рішення».
Втім, сам Ж.Керв’єль такий благородний жест не оцінив і в інтерв’ю французьким ЗМІ підкреслив, що не готовий до жодних операцій з Societe Generale і нічого не збирається у них просити. Захист має намір подати апеляцію на рішення суду, особливо в частині виплати компенсації.
Про те, що питання про стягнення з Ж.Керв’єля заподіяної шкоди остаточно вирішуватиметься після завершення процедури апеляційного оскарження, заявив і банк. Останній, наприклад, може вимагати прибуток від продажу недавно опублікованої кни¬ги мемуарів Ж.Керв’єля «Спіраль: мемуари одного трейдера», а також права на її екранізацію.

Цап-відбувайло

У вироку суду йдеться, що 33-річний Ж.Керв’єль, «приховуючи свої операції, зумів обдурити служби контролю банку». Він не отримував дозволу, навіть непрямого, від свого начальства, виходити за межі пов¬новажень трейдера і вести ризиковані спекуляції на біржі. Тому його визнали винним у зловживанні дові¬рою, незаконному проникненні в базу даних, а також у фальсифікації.
Таким чином, суд не побачив вини Societe Generale в таких великих втратах від невдалої гри на біржі їхнього співробітника. Адже саме на тому, що фінустанова частково виннна у виникненні такої ситуації, будували лінію захисту адвокати.
Вони наполягали на тому, що чоловіка, по суті, зробили цапом-відбувайлом. «Жером Керв’єль один розплачується за проблеми всієї системи Societe Generale. Він приголомшений тим, що її творці уникнули відповідальності», — заявив адвокат. За словами захисника, Ж.Керв’єль — «ніщо інше, як продукт Societe Generale».
Сам екс-трейдер впродовж всього процесу наполягав, що його керівництво знало про проведення ризикованих операцій і заохочувало їх, поки вони приносили дохід. Правда, при цьому фінансист зізнався, що зайшов надто далеко і робив «дурниці».
У свою чергу екс-директор Societe Generale Даніель Бутон був категоричний, характеризуючи Ж.Керв’єля: «Шахрай і терорист, який майже розвалив банк».
І якщо в питанні про те, чи є Ж.Керв’єль єдиним винним, громадська дум¬ка розходиться, то непомірність покарання ви¬знають практично всі. Так, багато французьких по¬літиків (а справа із самого початку отримала широкий резонанс) визнали вирок абсурдним.
Глава комітету в Сенаті Жерар Лонге заявив: «?4,9 млрд як компенсація — це смішно». Франсуа Байру — голова центристського Союзу за французьку демократію — відзначив, що це рішення нагадує унікальну американську практику: у США злочинця можуть засудити до 150 чи 200 років ув’язнення.
Французький Че Гевара і Джеймс Бонд — це далеко не повний список героїчних «титулів», якими публіка нагородила Ж.Керв’єля. Згідно з опитуваннями громадської думки тільки 13% населення Франції вважають, що дії колишнього співробітника Societe Generale заслуговують покарання.

Схема збагачення

Приблизно за рік до скандалу Ж.Керв’єль розробляв схему, яка б дозволила йому обійти механізми банківського контролю, відкривши несанкціоновані позиції на європейських фондових ринках. За зізнанням самого Жерома, в його практиці величезні прибутки, які досягали інколи небувалих сум у мільярди євро, чергувалися з такими ж збитками. Так, літом 2007 року він був у мінусі на ?2,5 млрд, але до грудня зумів змінити ситуацію й отримати чистий дохід у розмірі ?1,4 млрд. Схожа ситуація склалася і наприкінці 2007-го. Тільки цього разу збитки перевищили прибутки, досягнувши ?4,9 млрд, і фінустанові довелося повідомити про свої втрати французькому уряду, після чого і розгорів¬ся гучний скандал.
Чоловіка заарештувала французька поліція. Під час допиту Ж.Керв’єль визнав, що приховував свої торгові операції, проте, за його словами, робив це, аби здобути репутацію талановитого біржового гравця, а не для того, щоб завдати шкоди своєму банку.
Сьогодні трейдер стверджує, що керівництво Societe Generale знало про його ризиковані операції, і це ще більше заплутує питання про відповідальність фінустанови за безпрецедентні втрати.

Олена ГОЛОТЕНКО