Закон і Бізнес


Самовідвід за ланцюжком

Родинні зв’язки — не привід підозрювати людей у мантіях в упередженості


Право сусіда, №46 (981) 13.11—19.11.2010
2668

Менше приводів для відводу суддів буде відтепер у Росії. Навіть якщо з’ясується, що обвинувачений — друг чи родич когось з місцевих служителів Феміди, це не буде беззастережною підставою для розгляду справи іншим складом.


Приводом для такого вердикту Верховного суду РФ стала справа підприємця в Республіці Марій Ел. Останнього обвинувачували за ч.1 ст.199 КК РФ — в ухиленні від сплати податків.
З’ясувалося, що дружина підприємця працює помічником судді в установі, де мали розглядати його справу. Суддя, якій належало вести процес, запропонувала сторонам порушити питання про її відвід. Сторони були проти. Проте служителька Феміди взяла самовідвід.
Слідом за нею всі судді, включаючи голову, винесли постанову про само¬відвід. У результаті розглядати справу підприємця в місті було нікому і її мали слухати в сусідньому ра¬йоні. Це підтвердив Верховний суд республіки.
Це рішення визнав недійсним Верховний суд РФ. На його думку, наявність родинних зв’язків не дає підстав підозрювати, що люди в мантіях будуть зацікавлені у вирішенні справи. І тим більше не можна вважати, що зацікавленим виявиться весь суддівський склад.