Закон і Бізнес


Афект правосуддя

За надто м’який вирок міліціонеру-вбивці з Красного Луча служителя Феміди можуть звільнити, а експертів — посадити


№27-28 (1066-1067) 05.07—13.07.2012
14486

Радник Президента, член Вищої ради юстиції Андрій Портнов ініціював у ВРЮ питання щодо звільнення судді, котрий виніс надто м’який вирок капітанові міліції Денису Давидову, який у серпні 2011-го в м.Красний Луч убив свою 24-річну дружину Юлію. Експертів, котрі робили висновок у справі, можуть узагалі притягнути до кримінальної відповідальності.


Нагадаємо, Д.Давидов жорстоко побив, покалічив, а потім убив свою дружину, після чого забрав 1-річного сина й залишив на узбіччі траси. Хлопчика підібрав і відвіз до міліції випадковий свідок.

«Він Юлю різав ножем, рубав сокирою, осколками вази колов, вирвав пряму кишку. Він її знівечив, зламав шийний хребець, поламав ребра. Я як зайшов ... побачив ... а у дочки очей немає. Ми ховали її у вуалі — не можна було обличчя показати», — так описав пережите батько вбитої Микола Наум­чик. Вбивця тим часом написав записку, що ні про що не шкодує.

Перша проведена експертиза підтвердила осудність Д.Давидова й стан сильного алкогольного та наркотичного сп’яніння в момент вчинення злочину.

Однак замість довічного ув’яз­нення вбивця отримав рік і три місяці позбавлення волі. Таке рішення прийняв Ровеньківський міський суд Луганської області на підставі результатів повторної експертизи, на якій наполягла сторона захисту. Згідно з другим експертним висновком Д.Давидов перебував у стані афекту через ревнощі.

«Такий жорстокий злочин не може залишатися безкарним. Уважаю, що обвинуваченням було достатньо надано доказів, які повністю підтверджують вину і спростовують перебування підсудного в стані афекту», — заявила старший прокурор прокуратури Красного Луча Антоніна Касьяненко.

Весь Красний Луч піднявся на захист убитої Ю.Наумчик, вимагаючи справедливого покарання для садиста-міліціонера. Підтримали таку позицію й місцева влада в особі міського голови, депутатів міської ради, службовців органу місцевого самоврядування, колективи підприємств, організацій, установ, члени міських громадських організацій. Депутати Краснолуцької міськради на 23-й сесії прийняли звернення до Президента Віктора Януковича з проханням узяти під контроль справу колишнього міліціонера, який отримав занадто м’який вирок суду за жорстоке вбивство дружини.

У свою чергу радник Президента — керівник головного управління з питань судоустрою АП, член Вищої ради юстиції А.Портнов уніс подання про звільнення за порушення присяги судді, який ухвалив надто м’який вирок убивці. Про це А.Портнов повідомив кореспонденту «ЗіБ». Також він поінформував, що звернувся до Генерального прокурора Віктора Пшонки з ініціативою притягнути до кримінальної відповідальності експертів, висновок яких дозволив постановити такий м’який вирок.

«У своєму зверненні я попросив у встановлених законом рамках перевірити всі контакти, які здійснювали експерти та судді протягом судового процесу і експертизи», — сказав А.Портнов. Він також пообіцяв, що буде особисто спостерігати за перебігом цієї резонансної справи.

Відреагувала на дивний вирок і прокуратура — державний обвинувач подав у Апеляційний суд Луганської області апеляційну скаргу на рішення «у справі Давидова».