Закон і Бізнес


Дамоклів меч Кучми

Другого Президента не реабілітували повністю?


№27-28 (1066-1067) 05.07—13.07.2012
АЛІНА АЛЕКСАНДРОВА
2936

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ підтвердив законність закриття кримінальної справи стосовно другого Президента України. Правда, на думку експертів, це зовсім не означає, що Леоніда Даниловича повністю реабілітовували й кримінальна справа щодо нього більше ніколи не з’явиться.


Скаргу прокуратури на закриття кримінальної справи стосовно Л.Кучми розглядали в один день з касацією на вирок у «газовій справі». Як і прогнозував «ЗіБ», рішення в останній так і не було ухвалене, а ось законність зняття обвинувачень з другого Президента суд підтвердив.

ВСС не задовольнив касації ГПУ на рішення Апеляційного суду м.Києва, який схвалив рішення Печерського райсуду про незаконність порушення кримінальної справи стосовно Кучми. Але це зовсім не означає, що Леонід Данилович тепер повністю реабілітований. Так можна було б сказати тільки в тому випадку, якби суд розглянув справу по суті, і, зваживши всі докази, дійшов висновку про невинуватість екс-президента. Поки що обвинувачення в причетності до вбивства Георгія Гонгадзе продовжують висіти над Л.Кучмою як дамоклів меч. Такої думки дотримується більшість юристів.

«Всупереч мажорним виступам адвоката Л.Кучми про те, що в справі поставлена крапка, насправді вона не поставлена. Для того, щоб поставити крапку, треба було піти на повноцінний судовий розгляд цієї справи по суті, а не оскаржити на формальних підставах постанову про порушення кримінальної справи», — заявив у ефірі одного з каналів виконавчий директор ВГО «Асоціація суддів України» Руслан Роженко.

«Суд не обілив Кучми, тому що не було розглянуто справу по суті», — вважає і адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко. За її словами, «порушуючи вимоги закону після закінчення досудового слідства захист Л.Кучми оскаржив постанову про порушення, тобто вже й робота виконана, а вони замовлення оскаржують». «Не було на цьому етапі в них такого права, оскільки відповідно до КПК таку скаргу можна подати тільки до закінчення досудового слідства. Як тільки воно закінчене — то все: або обвинувальний висновок готує прокурор, або прокурор сам виносить постанову про закриття кримінальної справи за реабілітуючими або нереабілітуючими обставинами», — уточнила В.Теличенко.

Але особливо показовий коментар першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна, який він дав навесні цього року. За його словами, суд всього лише скасував постанову про порушення кримінальної справи, а не встановив непричетності екс-президента до подій десятирічної давності. «Це не означає, що кримінальна справа стосовно екс-президента не може бути порушена за іншими статтями КК або з інших підстав, — відзначив Р.Кузьмін, додавши: — У мене особисто немає жодних сумнівів у тому, що до Л.Кучми ще будуть запитання й слідчий змушений буде повернутися до теми його участі в подіях, пов’язаних із загибеллю Г.Гонгадзе».

Нагадаємо, що зараз у суді все ще розглядається «справа Олексія Пукача», і він, за словами В.Теличенко, продовжує стверджувати, що наказ убити журналіста отримав від Юрія Кравченка й Л.Кучми. Є показання й інших свідків. І якщо виконавці вбивства Г.Гонгадзе — Микола Протасов, Олександр Попович і Валерій Костенко — лише ретранслятори чужих слів і Президента вони бачили тільки на картинках, то той же Микола Мельниченко стверджує, що особисто чув, як Л.Кучма давав незаконні розпорядження з приводу Г.Гонгадзе й Олексія Подольського.

Крім того, незважаючи на те, що плівки Мельниченка після відповідного рішення Конституційного Суду втратили статус доказів, через деякий час усе може змінитися.