Закон і Бізнес


Повернення «відставників»

Судді змінюють відпочинок на поновлення на посаді


№27-28 (1066-1067) 05.07—13.07.2012
МАРИНА ЗАКАБЛУК
19262

Піти у відставку — не завжди означає поставити крапку на кар’єрі судді. Перебуваючи на заслуженому відпочинку, деякі законники починають розуміти, що в них є ще сили служити Феміді, і дістають з шафи давно зняті мантії.


Суддя зі стажем роботи на посаді не менше 20 років має право подати заяву про відставку. Так само він може скористатися правом повернутися із «запасу». У законі «Про судоустрій і статус суддів» зазначається, що відставка володаря мантії припиняється, зокрема, в разі його повторного обрання на посаду судді.

Так, навесні цього року двоє суддів у відставці — Людмила Стратейчук та Людмила Бугрим — заявили про своє бажання знову вершити правосуддя: вони звернулися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів за безстроковою «перепусткою». Обидві жінки були звільнені постановою ВР від 2.12.2010.

Л.Бугрим працювала в Апеляційному суді Донецької області, очолювала Раду суддів Донецької області. «Кваліфікаційники» запитали, чому у 2010-му законниця прийняла рішення звільнитися. Вона пояснила, що на той час уходила до складу цивільної колегії, більшість представників якої у 2010 році вирішили звільнитися. «Це все вплинуло на мене, і я подала заяву. Минув деякий час, я прочитала закон і дійшла висновку, що вчинила неправильно», — розповіла Л.Бугрим.

Спочатку вона факсом направила до Вищої ради юстиції заяву про відкликання заяви про звільнення. «Мені сказали: відправте заяву факсом, а потім надішліть нам оригінал. Але я припустилася помилки: відправила на адресу ВРЮ не оригінал, а копію. Я сприйняла це як знак згори: мабуть, час іти з посади», — зазначила жінка.

У ВРЮ їй пояснили, що вона в будь-який час може припинити відставку й вершити правосуддя, адже закон «Про судоустрій і статус суддів» дозволяє це зробити. І ось цей час, уважає Л.Бугрим, настав.

А от інша кандидатка — Л.Стратей­чук — працювала в Центрально-Міському райсуді м.Макіївки Донецької області. «Якою була причина вашої відставки?» — поцікавився секретар комісії Анатолій Марцинкевич. Л.Стратейчук пояснила, що на той час у неї погіршився стан здоров’я, збільшилося навантаження і «ситуація була важка».

«Я відпочила, у мене з’явилися нові сили», — розповіла жінка. «Ви бажаєте продовжити кар’єру в суді апеляційної інстанції?» — продовжив розмову А.Марцинкевич. Л.Стратейчук підтвердила: хоче працювати в Апеляційному суді Донецької області.

«Ви готові до цієї роботи?» — знову запитав секретар ВККС. «Думаю, що готова. Якщо в мене і є певні прогалини в знаннях, то я їх швидко запов­ню», — зазначила жінка. «Голова суду згодна з вашою кандидатурою?» — запитала член комісії Ніна Фадєєва. На це Л.Стратейчук відповіла: перед тим, як подавати заяву до ВККС, була на прийомі в голови Апеляційного суду Донецької області.

«Ви знаєте, що припинення відставки судді є підставою для припинення виплат щомісячного довічного грошового утримання, яке було нараховане у зв’язку з відставкою?» — перевела розмову у «матеріальне русло» Н.Фадєєва. «Так, звісно», — відповіла Л.Стратейчук.

Порадившись, ВККС вирішила повернути «відставників», які за власним бажанням відмовляються від заслуженого відпочинку і передбачених законом виплат на користь служби Феміді.