Закон і Бізнес


ВККС перерахує бали, набрані кандидатами у судді на іспиті


04.07.2012 09:46
2888

На засіданні ВККС розглядалися питання щодо відповідності та актуальності тестових запитань, запропонованих кандидатам у судді на іспиті 5 червня.


На засіданні Вищої кваліфікаційної комісії, яке відбулося 3 липня, розглядався висновок Національної школи суддів щодо актуальності та відповідності тестових запитань, які вирішувались кандидатами на посаду судді під час іспиту 5 червня, вимогам, встановленим Положенням про порядок складення претендентами тестування та методику його оцінювання.

Як з’ясувалося, з усіх питань, обраних для тестування, «некоректними» були лише 2 (не були враховані зміни, які відбулися в законодавстві). «Визнаємо, що недодивилася Національна школа суддів, недодивилися ми. Відповідно до правил, які ми застосовували минулого року, кандидатам, які неправильно відповіли на ці питання, зараховуються додаткові бали. Прохідний бал залишається таким самим — 63», — зауважив голова комісії Ігор Самсін.

ВККС вирішила переглянути результати тестування, зарахувавши всі варіанти відповідей кандидатів на 2 «некоректні» питання як правильні. Можливо, тепер ті претенденти, які набрали 61 чи 62 бали можуть потрапити до списку допущених до складення кваліфіспиту.

До речі, сьогодні на засіданні ВККС затвердить результати анонімного тестування і допустить кандидатів, які набрали достатню кількість балів до кваліфіспиту.

Нагадаємо, під час проведення тестування кандидатам для вирішення був наданий тест, який складався зі 100 питань, вибраних 1 червня 2012 року за допомогою спеціального програмного комплексу із тестової бази за принципом випадковості.

Бланки відповідей на тест кандидатів, які складали тестування, 5 червня були відскановані та оброблені автоматизованою системою й попередні результати тестування у форматі: персональний код кандидата – кількість набраних балів розміщено на офіційному веб-порталі комісії.

До ВККС надійшли заяви від кандидатів, у яких вони посилалися на те, що деякі питання тесту, який вони складали, станом на 5 червня 2012 року втратили свою актуальність у зв’язку зі змінами в законодавстві, а деякі питання викликають варіативність їх тлумачення.

Згідно з пунктом 7 статті 82 закону «Про судоустрій і статус суддів» науково-методичне забезпечення діяльності ВККС відноситься до завдань Національної школи суддів. Відповідно до пункту 3.5. Положення про порядок складення кандидатами на посаду судді анонімного тестування (іспиту) та методику його оцінювання, затвердженого рішенням Комісії від 18.05.2012, поточний моніторинг актуальності тестових запитань здійснює НШС.

Станом на 1 червня 2012 року до комісії не надходило повідомлень від НШС про втрату актуальності певних тестових запитань, включених до тестової бази. При цьому для вирішення питання про затвердження результатів анонімного тестування (іспиту) кандидатів на посаду судді вперше комісія повинна мати об’єктивну інформацію щодо актуальності тих питань, які пропонувалися кандидатам на тестуванні, з метою прийняття відповідного рішення щодо оцінювання тестування.

11 червня комісія прийняла рішення  про направлення тесту, який складали кандидати, до НШС для здійснення моніторингу актуальності та проведення аналізу тестових запитань.