Закон і Бізнес


ЄСПЛ констатував сім порушень щодо Луценка


03.07.2012 16:20
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
5498

3 липня Європейський суд з прав людини оголосив свій вердикт у справі «Луценко проти України». За цим рішенням колишній міністр внутрішніх справ має отримати компенсацію у розмірі Є15000 за допущені порушення конвенційних гарантій під час його арешту.


Загалом у рішенні палати ЄСПЛ констатовано 7 порушень 5 статей Європейської конвенції з прав людини та основоположних свобод. Двічі названі п.1 ст.5 конвенції — щодо свавільності арешту Ю.Луценка, перебування якого на свободі до суду не становило ризику для слідства, а також підстав для взяття під варту. Щодо останніх, ЄСПЛ не погодився з позицією українських судів, що надто повільне ознайомлення з матеріалами справи чи можливість виступів у ЗМІ може тлумачитися як «перешкоджання встановленню істини у справі».

Констатуючи порушення п.2 ст.5 конвенції, Суд відзначив, що екс-міністр був ознайомлений з обвинуваченнями, висуненими проти нього, лише через 20 годин після арешту.

Також двічі у рішенні згадується п.3 ст.5 конвенції: незабезпечення судового контролю щодо законності взяття під варту та ненадання достатніх можливостей для підготовки захисту під час судового процесу щодо оскарження запобіжного заходу.

Як на порушення п.4 ст.5 конвенції ЄСПЛ вказав на відсутність належних можливостей перегляду законності тримання під вартою, включаючи не реагування суду на звернення народних депутатів, яке було підтримане омбудсменом, щодо зміни запобіжного заходу на звільнення під заставу.

Наостанок, враховуючи, між іншим, і аргументи Уряду щодо публічності особи екс-міністра як підстави для арешту, Євросуд констатував ще й порушення ст.18 в поєднанні зі ст.5 конвенції. Адже, як зазначили судді, тим самим Уряд дотично підтвердив наявність з-поміж іншого й політичних підстав для арешту Ю.Луценко.

Загалом усі перелічені порушення «потягли» на Є15000. Однак, це рішення з одного боку стане остаточним лише за 3 місяці ,а з іншого — жодним чином не впливає на вирок, уже винесений Ю.Луценку. Тому малоймовірно, що Уряд скористається своїм правом оскаржити цей вердикт ЄСПЛ і вимагати його розгляду Великою палатою.

Зі свого боку, не очікуючи, доки рішення стане остаточним, Ю.Луценко вже заявив, що вимагатиме притягнення до відповідальності усіх осіб, причетних до його арешту та тримання під вартою. Проте, на думку експертів, у даному разі і прокуратура, і суд діяли у межах чинного дотепер Кримінально-процесуального кодексу. Тобто фактично відповідальними за неузгодження його норм з європейськими гарантіями є народні депутати, включаючи нинішню опозицію, яка свого часу, маючи парламентську більшість, не спромоглися упровадити європейські норми у вітчизняне процесуальне законодавство.

Закон і Бізнес