Закон і Бізнес


Килим-літак

Афганський сувенір загрожує кар’єрі німецького міністра


№27-28 (1066-1067) 05.07—13.07.2012
ДАРИНА ЄРЬОМІНА
2919

Міністр економічного розвитку й співпраці ФРН Дірк Нібель потрапив у немилість через сувенір, який придбав під час відрядження до Афганістану. Міністр купив шикарний килим, віддавши за нього майже $1400. При цьому доставку сувеніра до Німеччини здійснили німецькі розвідники на власному літаку абсолютно безкоштовно, оминувши митний огляд.


Д.Нібель прибув у Афганістан 11 березня, щоб обговорити з місцевими політиками міжурядову угоду і затвердити розмір фінансової допомоги, яку Німеччина регулярно виділяє Кабулу. При цьому міністр вирішив привезти додому сувенір. Він вибрав червоний килим з чорним малюнком площею 9 м2 і вагою близько 30 кг. Купуючи килим, Д.Нібель не подумав про те, як везтиме його додому. Як підрахували журналісти, транспортування такого сувеніра службою DHL і сплата держмит обійшлися б йому в Ђ4000.

Але Д.Нібеля ці турботи й витрати обійшли стороною. Килим він спочатку залишив у німецькому посольстві в Кабулі, а потім попросив голову Федеральної служби розвідки Герхарда Шиндлера переправити його на своєму літаку, який не підлягає митному огляду. 20 травня афганський килим Д.Нібеля перетнув німецький кордон на літаку німецької розвідки.

Судячи з виправдань представників відомства Г.Шиндлера, вони не знали, що це особиста річ політика й сприймали надану допомогу як службову послугу. Оскільки урядові подарунки не підлягають розмитненню, вони навіть не подумали про необхідність пройти який-небудь контроль.

Співробітників зовнішньої розвідки обурило те, що їх фактично обманом втягнули в історію з контра­бандою. Вони повідомили, що дипломати в Кабулі передали їм килим, нічого не сказавши про те, кому й на яких правах він належить. За словами ж Д.Нібеля, з посольства його просто повідомили, що килим «люб’язно» захопили з собою співробітники німецької розвідки.

Міністра підозрюють у порушенні правил увезення товарів з країн, що не входять до Євросоюзу. Згідно з німецьким законодавством несплата держмит прирівнюється до ухилення від податків.

Сам Д.Нібель уважає, що інцидент вичерпано. Він подав заявку на розмитнення килима й готовий заплатити всі штрафи.

Перед шефом зовнішньої розвідки міністр уже вибачився й особисто, й через ЗМІ. Він визнав, що більше за все його засмучує те, що він поставив Г.Шиндлера в незручне становище.

Опозиція не забула скористатися можливістю зажадати відставки міністра. Понад усе її турбує, що Д.Нібель підірвав довіру до німецької влади, яка вимагає від урядів інших країн чесного управління, при цьому їх власний міністр цим вимогам не відповідає.

У свою чергу ліберали, яких представляє в уряді Д.Нібель, повністю його підтримують. Віце-канцлер і глава СВДП Філіп Реслер визнав, що міністр зробив помилку, але відзначив, що той її виправляє.

Від імені канцлера Ангели Меркель виступив прес-секретар уряду Штеффен Зайберт. За його словами, очільник уряду підкреслив, що довіряє міністру й сподівається, що Д.Нібель виправить свій промах. Напередодні парламентських виборів, які відбудуться восени 2013 р., А.Меркель не може дозволити собі черговий скандал в уряді, адже ХДС і без того втрачає вплив у федеральних землях.