Закон і Бізнес


Нелегали, гоу хоум!

Примусове видворення замінять заохоченнями від’їзду


№27-28 (1066-1067) 05.07—13.07.2012
Максим Ференц
2826

У Польщі набрали чинності зміни до законів, якими, з одного боку, заохочується працевлаштування висококваліфікованих працівників, а з другого — спрощується процедура депортації нелегальних мігрантів.


Зокрема, закон про іноземців було доповнено правилами надання дозволів на тимчасове проживання висококваліфікованим іноземцям, які приїхали до Польщі з метою надання послуг. Відтепер дозвіл на проживання буде видаватися в рамках однієї адміністративної процедури протягом 90 днів. Це також тягне за собою зміни до закону про заохочення працевлаштування та інститути ринку праці. Йдеться також про врегулювання правового статусу висококваліфікованих працівників, які звільнятимуться від необхідності отримання дозволу на працевлаштування в Польщі.

Також було змінено підхід до депортації нелегалів. До закону про заохочення працевлаштування та інститути ринку праці були внесені положення, які стосуються спільних дій країн-членів ЄС щодо повернення на батьківщину громадян третіх країн, котрі перебувають у ЄС нелегально. Відповідно до нових змін практика примусового видворення нелегалів, яка застосовувалася раніше, буде трансформуватися в політику заохочення таких осіб до добровільного повернення в країни їхнього походження.

Названі зміни пов’язані з імплементацією у законодавство Республіки Польща директив Європейського Парламенту і Ради Європи 2009/50/WЕB, 2008/115/WE.