Закон і Бізнес


Негласні дії за новим КПК обговорили судді в АРК


№26 (1065) 23.06—04.07.2012
МАР’ЯНА ПАВЛОВСЬКА
2779

У зв’язку із прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу в Апеляційному суді АРК відбулася нарада, на якій обговорювалася організація роботи, пов’язаної з розглядом питань з оперативно-розшукової діяльності.


Під головуванням очільника Апеляційного суду АРК Валерія Чорнобука 19 червня керівники правоохоронних органів автономії розглянули гл.21 КПК щодо негласних слідчих (розшукових) дій та обговорили механізми роботи відомств із апеляційним судом. Як зазначив очільник установи, в Апеляційному суді АРК було проведено всі необхідні роботи щодо укомплектації приміщення, яке відповідає сучасним вимогам, режиму секретності та захисту інформації з обмеженим доступом.

Учасники наради зазначили, що після прийняття КПК виникло чимало запитань, які потрібно вирішувати шляхом проведення подібних заходів. Тому вже у вересні цього року відбудеться повторна зустріч, на якій будуть обговорені конкретні пропозиції від відомчих підрозділів.

В.Чорнобук запевнив, що особисто контролюватиме всю роботу в Апеляційному суді АРК з цього питання. Також він запропонував учасникам наради в разі потреби звернутися за роз’ясненнями безпосередньо до авторів КПК.

«Порядок проведення негласних слідчих дій — це новела КПК, яка свідчить про гуманізацію та демократизацію українського суспільства, а також відповідає європейським стандартам захисту прав та свобод громадян», — зазначив В.Чорнобук.

Такий захід у суді відбувається вже не вперше. Нагадаємо, у травні цього року за ініціативи В.Чорнобука в Апеляційному суді АРК відбувся семінар для суддів першої та апеляційної інстанцій автономії з вивчення концептуальних положень КПК, за участю радника Президента — керівника головного управління з питань судоустрою АП, одного із співавторів кодексу Андрія Портнова, членів Ради суддів України та суддів Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.