Закон і Бізнес


Втрата баласту

Регулятор дозволив списувати заборгованість


Банки і клієнти, №45 (980) 06.11—12.11.2010
2464

Незабаром банки зможуть списувати кредитну заборгованість за рахунок сформованого резерву за умови її відповідності окремим критері¬ям. Зокрема, така заборгованість має належати до категорії «безнадійна»: фінансове становище позичальника повинно бути незадовільним, а прострочення платежів — перевищувати 90 днів.


Нацбанк затвердив по¬ря¬док формування банками ре¬зервів за кредитами і списання безнадійної заборгованості. Відповідне рішення закріплене постановою регулятора (№424), яка зареєстрована Мін’юстом і набуде чинності із 7 ли¬стопада.
«Постанова матиме позитивний вплив на показники банківського сектору, враховуючи спрощення процедури списання банками безнадійної заборгованості за кредитами, обсяги якої значно зросли в результаті негативного впливу світової фінансово-економічної кризи», — вказується в повідомленні.
У Нацбанку підкреслюють, що списання безна¬дійної заборгованості за кредитами не є підставою для припинення вимог банків до позичальників. Банки в будь-якому випадку повинні вживати заходів з відшкодування списаної заборгованості, зокрема пред’являти позови до позичальника.
Крім того, регулятор відзначає, що нове правило не спричинить збільшення витрат банків і, відповідно, не впливатиме на розмір надходжень до державного бюджету: витрати на формування резервів, за рахунок яких списуватиметься безнадійна заборгованість за кредитами, вже понесені.
Як повідомляв наш тижневик, на необхідність урегулювання проблеми безнадійної заборгованості звертала увагу Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз».