Закон і Бізнес


Прем’єрів судять скрізь

Кримінальні справи проти екс-керівників країн світу набувають популярності


№26 (1065) 23.06—04.07.2012
3187

У світі стають буденною справою суди проти колишніх глав держав. Довкола екс-президента Франції Ніколя Саркозі та екс-глави уряду Італії Сильвіо Берлусконі все більших обертів набирають процеси про фінансові махінації. У судових розглядах з’явився й новий фігурант — прем’єр Пакистану Юсуф Реза Гілані, якому інкримінують перешкоджання антикорупційному розслідуванню. За такого різноманіття обвинувачень, що пред’являються колишнім вищим посадовим особам, у світі не заявляють про їх політичні переслідування.


Саркозі під прицілом Феміди

Як раніше повідомляв «ЗіБ», після поразки на виборах у травні 2012 р. Н.Саркозі позбувся недоторканності. Починаючи з півночі п’ятниці, 15 червня, проти нього могло бути порушено кримінальну справу. Довго чекати не довелося. 18 червня адвокатами родичів французьких інженерів, загиблих у 2002 році в результаті теракту в Карачі, були подані судові позови проти екс-президента та його соратників.

Н.Саркозі, його радника зі зв’язків з громадськістю Франка Лувріє та екс-голову МВС Бріса Ортфе обвинувачують у втручанні в хід розслідування й розголошенні таємниці слідства.

За даними останнього, продаж французьких підводних човнів Пакистану в 1990-их роках супроводжувався виплатами пакистанським посередникам. Теракт 2002 року, в якому загинули 11 французьких інженерів, котрі працювали на будівництві підводних човнів, за однією з версій, став помстою за припинення виплат у той час президентом Франції Жаком Шираком. Справа отримала в ЗМІ назву «Карачігейт», пише Лента.ру.

Приводом для пред’явлення обвинувачень Н.Саркозі послужило комюніке прес-служби Єлисейського палацу, опубліковане 22 вересня 2011 р.У ньому, зокрема, мовилося, що ім’я екс-президента «ніяк не фігурує в матеріалах справи» про теракт.

На думку позивачів, така публікація була свідченням відкритого втручання в слідчий процес, оскільки політичне керівництво країни не повин­не бути обізнаним про конкретні матеріали справи, розслідуванням якої займаються незалежні судді.

У цей час проти нього вже порушена справа за обвинуваченням у незаконному фінансуванні його передвиборчої кампанії у 2007 році. Н.Саркозі підозрюють у тому, що в ході президентської кампанії він прийняв пожертвування в розмірі Ђ800 тис.від заможної жінки Ліліан Бетанкур, спадкоємиці косметичної імперії L’Oreal.

Судові будні після відставки

Після того, як С.Берлусконі подав прохання про відставку з посади прем’єр-міністра країни, його життя дуже змінилося — судові справи просто переслідують.

18 червня прокуратура Італії попросила засудити колишнього прем’єр-міністра до 3 років і 8 місяців тюремного ув’язнення у справі про фінансові махінації холдингу Mediaset, засновником якого він є, повідомляє Reuters. Сторона обвинувачення також вимагала засудити голову холдингу Mediaset Феделе Конфалоньєрі до 4 років тюрми.

С.Берлусконі, Ф.Конфалоньєрі та інші члени керівництва медіахолдінгу обвинувачуються в тому, що Mediaset купував права на трансляцію іноземних фільмів і телепрограм через фірми, надто збільшуючи при цьому закупівельні ціни, а потім продавав їх медіахолдингу за заниженими цінами. Різниця між справжньою й роздутою ціною надходила на рахунки в банки Швейцарії й Багамських островів, де, таким чином, виникли «чорні фонди». За такою схемою, за даними обвинувачення, в 1994—1999 рр. в американських компаній були придбані права на фільми й телепрограми на загальну суму Ђ470 млн.

Крім того, керівництво Mediaset обвинувачується в спотворенні фінансової звітності й ухиленні від сплати податків.

У своїй обвинувальній промові міланський прокурор відзначив, що податковим шахрайством займалася фінансово-промислова група Fininvest, що належить сім’ї політика, а фірми, через які купувалися права на показ фільмів, безпосередньо йому.

Колишній прем’єр-міністр Італії та інші фігуранти «справи Mediaset», що розслідується зі змінним успіхом упродовж уже кількох років, свою вину категорично заперечують. Наступне засідання суду призначене на 2 липня.

Сам С.Берлусконі, який не був присутній на засіданнях, раніше вже не раз називав ці обвинувачення безглуздими й сміховинними. За його словами, він «ніколи не займався в Mediaset придбанням телевізійних прав» і у відповідь на всі заяви міланської прокуратури говорив, що в такий спосіб органи правосуддя Італії переслідують власні політичні інтереси.

Італійські суди розглядають ще дві справи стосовно екс-прем’єра. С.Берлусконі підозрюють у сексуальних стосунках з неповнолітньою повією, а також зловживанні владою й порушенні державної таємниці.

Наказ суддів — вибрати прем’єра

Верховний суд Пакистану 19 червня усунув з посади прем’єр-міністра країни Ю.Гілані. Підставою для такого рішення стало обвинувачення, згідно з яким Ю.Гілані перешкоджав антикорупційному розслідуванню, що проводилося у Швейцарії. Про це повідомляє агентство Франс Пресс.

Одночасно з цим ВС Пакистану виніс рішеня про те, що екс-прем’єр більше не є депутатом парламенту. Судді також наказали президенту Асифу Алі Зардарі «зробити кроки для обрання нового прем’єр-міністра».

Судове розслідування стосовно Ю.Гілані було пов’язане з тим, що він відмовився співпрацювати зі швейцарськими слідчими, котрі вивчали корупційні зв’язки президента Пакистану, — друга й соратника вже колишнього прем’єра. За це 26 квітня його було визнано винним у неповазі до пакистанського суду, оскільки саме він наказав у той час прем’єру поділитися інформацією про главу держави зі швейцарцями.

Ю.Гілані, виправдовуючи свою відмову співпрацювати з ними, заявляв, що А.Зардарі, як президент, перебував під захистом імунітету від переслідування. Проте суддів такі пояснення все одно не задовольнили.