Закон і Бізнес


Прокуратура воює зі сміттям


№25 (1064) 16.06—22.06.2012
2833

Деякі військові частини поступово перетворюються на звалища, адже службові особи забувають про вивіз сміття й порушують законодавство у сфері охорони навколишнього середовища. З цього приводу військова прокуратура Центрального регіону вже притягнула до відповідальності майже 100 посадових осіб.


Найбільш гострими залишаються питання розміщення відходів, ведення їх обліку та отримання відповідних дозволів на їх зберігання — констатували на колегії військової прокуратури. Так, упродовж 2010—2011 рр. службові особи однієї з військових частин Збройних сил (м.Чернігів) не здійснювали регулярного вивозу сміття, а відходи, у тому числі побутові, накопичували та спалювали у вигрібних ямах, що розташовані на території військової частини. Водночас вказані службовці підробляли документи (дорожні листи) про здійснення вивозу автотранспортом відходів, а надлишки пального привласнювали та використовували на власний розсуд. За вказаним фактом військовою прокуратурою Чернігівського гарнізону порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.1 ст.366 та ч.2 ст.410 КК — повідомили «ЗіБ» у прес-службі військової прокуратури ЦР.

Інший приклад — на території однієї з баз зберігання військового майна в Житомирській області без спеціальних дозволів було утворено звалище твердих побутових та виробничих відходів на земельній ділянці площею понад 1 га. Також на території державного підприємства Міністерства оборони «Київське управління механізації і будівництва» виявлено несанкціоноване звалище таких самих відходів. Аналогічні порушення зафіксовано на територіях інших військових частин.

У результаті правозахисної діяльності у сфері охорони довкілля прокуратурами гарнізонів ЦР протягом 2012 р. крім порушення кримінальних справ, внесено понад 120 документів прокурорського реагування, до відповідальності притягнуто майже 100 посадових осіб.