Закон і Бізнес


Самоліквідація тари

Виробники упаковки оплатять її переробку


Законотворчість, №45 (980) 06.11—12.11.2010
1965

Україна характеризується у світі як одна з країн з найвищими показниками утворення відходів. Використана упаковка є основним видом твердих побутових відходів, які забруднюють атмосферу та підземні води.


Тому нардепи пропонують зобов’язати виробників упаковки платити за її утилізацію.

Законопроект «Про упаковку та відходи упаковки» (№7315) підготовлений для врегулювання питань, пов’язаних з виробництвом, використанням упаковки та її утилізацією. Ініціатор змін Сергій Павленко зазначає: хоча відходи від упаковки забруднюють навколишнє середовище, вони мають корисні компоненти і можуть виступати як вторинні матеріальні та енергетичні ресурси.
Використана упаковка, переконаний нардеп, може замінювати первинні ресурси і відігравати важливу роль в економіці, сприяючи ресурсозбереженню і забезпеченню сировинної незалежності держави, створюючи додатковий експорт¬ний потенціал. Вона може використовуватися для виробництва багатьох видів промислової продукції, будівельних матеріалів та ін.
Проектом пропонується визначити відповідальність імпортерів та виробників продукції в упаковці щодо забезпечення подальшої утилізації використаної упаковки.
Суб’єктам господарської діяльності, які імпортують та виробляють продукцію в упаковці, пропонується дати можливість самим утилізовувати використану упаковку або укладати угоди з відповідним державним підприємством, яке здійснює діяльність у цій сфері.