Закон і Бізнес


Заплати – і вчися

Проходження курсів полегшить вступ до ВНЗ


Законотворчість, №45 (980) 06.11—12.11.2010
3005

Нові правила вступу до вишів прийняті й опубліковані на сайті Мін¬освіти. Так, часу на подання документів буде більше, а після проходження підготовчих курсів ВНЗ стане легше до нього вступити.


Серед найсуттєвіших змін варто відзначити продовження терміну подання документів. Так, вступна кампанія у 2011 році триватиме з 1 до 31 липня. Цього року подавати документи можна було тільки 2 тижні, що призвело до черг, штовханини і навіть травм абітурієнтів.
У нових правилах також передбачено можливість заздалегідь реєструвати заяву в електронній формі, що дозволить уникнути довгих черг при поданні оригіналів документів.
Водночас згідно з новими умовами прийому можна буде отримати додаткові бали за підготовчі курси при вишах, перемогу у всеукраїнських олімпіадах і конкурсах Малої академії наук. Так, до 20 бонусних балів може отримати абітурієнт, який відвідував підготовчі курси.
Бали залежатимуть від кількості пройдених на курсах модулів. Вона визначатиметься на розсуд ви¬кладача, пояснюють у міністерстві. При цьому призери олімпіад і переможці конкурсів АН отримають 30 балів за диплом 3-го ступеня, 40 — 2-го і 50 — 1-го ступеня.
Нарешті, за новими правилами міністерства, можна не складати тести (а тільки іспити) випускникам шкіл до 2007 р. включно.