Закон і Бізнес


На клімат грошей немає

Боротися з глобальним потеплінням готові всі, а платити за забруднення атмосфери і скорочувати викиди — одиниці


№39 (1181) 27.09—03.10.2014
3230

Без масштабного прориву завершився позачерговий саміт ООН із захисту клімату. Для реалізації намічених планів бракує $7,7 млрд. Екологи на знак протесту залишили конференцію, оскільки її результати не виправдали навіть найменших сподівань.


Незважаючи на декларування готовності посилити боротьбу з глобальним потепленням, позачерговий саміт ООН в Нью-Йорку із захисту земного клімату не приніс вагомих результатів. За підсумками зустрічі, що завершилася цього тижня, фонду ООН із захисту клімату ще не вистачає $7,7 млрд для виконання поставлених завдань, оскільки держави-учасниці не поспішають з конкретними обіцянками у сфері фінансування.

До запланованого на 5 років Зеленого кліматичного фонду ООН гарантовано надійде поки що тільки $2,3 млрд, зокрема по 1 млрд — від Німеччини і Франції, повідомив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. Він також закликав глав 120 країн і урядів до щорічного поповнення глобального фонду протидії зміні клімату в розмірі €78 млрд, відзначає агентство AFP.

Між іншим, що до кінця 2014 року вдасться зібрати $10 млрд. США і Китай — країни, на частку яких припадає найбільший обсяг викиду в атмосферу «парникових газів» — лише приєдналися до декларації, пообіцявши посилити боротьбу з глобальним потеплінням.

Так, президент США Барак Обама не заперечував того, що «особлива відповідальність» за охорону навколишнього середовища лежить на його країні та Китаї, оскільки вони мають найбільші викиди парникових газів. Але в водночас він висловився проти розмежування промислово розвинених країн і країн із перехідною економікою і, відповідно, різної частки участі в наповненні глобального фонду захисту клімату. А ось перший віце-прем’єр Держради КНР Чжан Гаолі пообіцяв, що Китай докладатиме більше зусиль і збільшить фінансування для вирішення проблеми зміни клімату.

На наступній великій конференції з проблем екології, запланованій на 2015 рік у Парижі, мають намір погодити новий договір про захист земного клімату — на зміну Кіотському протоколу, термін дії якого спливає у 2020 році. Президент Франції Франсуа Олланд розраховує, що саме в Парижі здійсниться нарешті «велика революція у сфері скорочення викиду парникових газів».

І така стурбованість — небезпідставна. Екологи звертають увагу, що зовсім недавно величезні руйнування, спричинені тайфуном «Хайян» на Філіппінах, наочно продемонстрували, що готують нам кліматичні зміни. Остання доповідь експертів ООН переконливо доводить, що протистояти цьому потрібно оперативно та ефективно. Інакше не уникнути засух, повеней та інших екстремальних природних явищ, а також підйому рівня води у Світовому океані. Тому до 2050 року необхідно скоротити викиди вуглекислого газу як мінімум на 85%, щоб глобальне потепління не перевищило 2 С°. За оцінками Міжнародного енергетичного агентства, це можливо лише за умови, що 80% запасів викопних енергоносіїв залишаться незайманими. І якщо все і надалі піде уторованою дорогою, нас очікує глобальне потепління як мінімум на 4 С°.

На передодні саміту в 150 країнах відбулися акції на захист навколишнього середовища під назвою People’s Climate March. Учасники демонстрацій закликали владу своїх країн активніше застосовувати «зелені» технології.

Міжнародна екологічна організація Greenpeace висловила розчарування заявами високопоставлених учасників зустрічі. «Те, що запропонували представники громадянського суспільства, вражає. З боку політиків — тільки багато слів, нічого по-справжньому нового», — заявив агентству dpa керівник міжнародної кліматичної політики Greenpeace Мартін Кайзер.

Тільки у Нью-Йорку на демонстрацію вийшло понад 300 тис. чоловік, з-поміж яких був і генсек ООН Пан Гі Мун.