Закон і Бізнес


Вотум довіри

Законники відстояли право на безстрокове обрання


Суддівські кадри, №45 (980) 06.11—12.11.2010
3358

Вища кваліфікаційна комісія суддів, яка досі лише роздавала рекомендації кандидатам на пожиттєві «перепустки» до лав Феміди, на цьому тижні почала розглядати подання про притягнення законників до дисциплінарної відповідальності, скарги на рішення кваліфкомісій.


Проте це була не єдина «новинка» в роботі постій¬но діючого органу. Дотепер безвідмовна ВККС винесла невтішні для двох суддів вердикти.

Настанови від голови

На засіданні, яке відбулося 2 листопада, представникові Господарського суду Кіровоградської області Юрієві Хильку відмовили в наданні «безстрокової» рекомендації. Така ж доля спіткала і Майю Філоненко із Старосинявського райсуду Хмельницької області. Секретар комісії Володимир Маслій зауважив, що деякі мантієносці за 30 років роботи «не збирають стільки негативу», скільки його встигла накопичити М.Філоненко за 5 років. А голова ВККС Ігор Самсін нагадав, що законники можуть оскаржити рішення до Вищої ради юстиції. Всім іншим кандидатам на пожиттєве обрання доля того дня посміхнулася.
3 листопада до комісії завітав голова Вищого адмінсуду Олександр Пасенюк. Адже першим у порядку денному стояло питання про рекомендування служителів Феміди до адмінсудів, і очільник ВАС особисто прийшов висловити під¬тримку подання.
Так, один мантієносець отримав безстрокову «перепустку» до Дніпропетровського, а п’ятеро — до Житомирського апеляційного адмінсудів. Членів комісії здебільшого цікавило, чи знають претенденти зміни до КАС, унесені законом «Про судоустрій і статус суддів». Зокрема, вони запитували про повноваження суду апеляційної інстанції та про строки оскарження.
Не всім удалося сяйнути знаннями, тому коли служителі Феміди виходили із зали засідань, аби ВККС прийняла рішення, О.Пасенюк по-батьківськи картав «адміністративників» за незнання закону. І.Самсін же звертав увагу деяких суддів на те, що рекомендаційний «квиток» вони отримують авансом і повинні вивчити новий закон назубок.

Виправлення помилок

Також «кваліфікаційники» задовольнили скарги трьох законників на рішення ВККС, скасувавши її попередні вердикти. Двоє мантієносців погодилися відразу скласти повторний іспит, а третій отримав тижневе відстрочення.
Тимур Савранський поскаржився, що 22 жовтня минулого року ВККС не надала йому безстрокової рекомендації до Заводського райсуду м.Дніпродзержинська Дніпропетровської області.
І.Самсін повідомив, що підставою для прийняття «негативного рішення» стали неповні та необгрунтовані відповіді, також ураховувалися його особисті та моральні якості.
«21 грудня 2007 року кваліфкомісією загальних судів Дніпропетровського апеляційного округу до Т.Савранського застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді догани за порушення закону при роз¬гляді цивільної справи. Було порушено підвідомчість та підсудність справи», — наголосив голова ВККС.
За його словами, ВРЮ розглядала питання про звільнення мантієносця за порушення присяги, однак 25 травня 2010 року у задоволенні такої пропозиції було відмовлено.
«Ви вважаєте, що відповіли на всі запитання ква¬ліфкомісії?» — звернувся І.Самсін до Т.Савранського. Останній пояснив, що ВККС відразу зауважила, що у ВРЮ перебувають матеріали щодо його звільнення, тому відмовила у наданні рекомендації.
Вислухавши думку Т.Савранського, комісія вирішила задовольнити його скаргу і поцікавилася: претендент готовий одразу складати повторний іспит чи йому потрібен час на підготовку. Після нетривалих роздумів Т.Савранський погодився відповідати на запитання «кваліфікаційників».
І.Самсін зачитав характеристику законника: Т.Савранський з кінця 2004 року працює в суді, має авторитет серед колег. Потім перейшли до найголовнішого — іспиту. Однак члени комісії не були надто суворими й прискіпливими екзаменаторами: їм вистачило 2 хв., аби переконатися в знаннях претендента. Його запитали, що таке контрабанда і в яких випадках мантієносець може відмовити у відкритті провадження за цивільним позовом.

Якість під різними кутами

Андрій Березін не погодився з думкою ВККС, яка 25 березня цього року не надала йому рекомендацію до Лисичанського міського суду Луганської області. Кваліфкомісія мотивувала своє рішення тим, що в служителя Феміди низький рівень підготовки, багато скасованих вироків і постанов. До того ж на той час до законника було застосоване дисциплінарне стягнення у вигляді догани, яке діяло до 9 липня 2010 року.
Ніна Фадєєва ознайомила присутніх з даними щодо розгляду справ А.Березіним. Так, наприклад, у 2007 році він розглянув 190 кримінальних справ (3 вироки скасовано), 3 тис. — у порядку Кодексу про адміністративні правопорушення (2 постанови скасовано); у 2009-му — 204 кримінальні справи (1 вирок скасовано), 1 тис. — у порядку КпАП (1 постанову змінено). В інші роки роботи А.Бере¬зіна були майже такі самі показники.
«Оце така якість роботи. При відмові комісія вказала, що суддя має недостатній практичний і теоретичний рівень. Висновки робіть самі!» — наголосила Н.Фадєєва.
Дисциплінарне стягнення застосовувалося до А.Березіна за появу на роботі в нетверезому стані. Цей факт зафіксував голова суду, складено відповідний акт (до речі, у законника тоді був день народження).
«25 березня ВККС відмовила йому в наданні рекомендації, а наступного дня місцева окружна ква¬ліфкомісія розглянула подання члена РСУ Анатолія Візіра щодо притягнення А.Березіна до дисциплінарної відповідальності (це стосувалося розгляду окремої кримінальної справи). Мантієносцеві інкримінували порушення процесуального порядку розгляду, а саме — доставку підсудного до обителі Феміди для ознайомлення з матеріалами справи. А бланк було оформлено як доставка у судове засідання», — повідомила Н.Фадєєва.
Однак місцева окружна кваліфкомісія подання не задовольнила, вирішивши, що підстав для «дисциплінарки» немає, як не було і самого факту порушення.
«Всі негаразди, що виникли у А.Березіна протягом останнього року роботи, були з ініціативи голови суду. А взагалі А.Березі¬на характеризують позитивно, є протокол зборів колективу Лисичанського міського суду Луганської області від 5.11.2009. Його колеги відзначають високу кваліфікацію претендента, відповідальність. Зроблені помилки обговорюються з колегами, робляться висновки. Тому колектив уважає, що А.Березіна доцільно обрати безстроково», — зачитала Н.Фадєєва.
А.Березін, як і Т.Савранський, погодився відразу складати іспит. Його запитали, чи він ознайомлений зі змінами до КПК, внесеними законом «Про судоустрій і статус суддів», і попросили назвати строки розгляду кримінальних справ. Після 1,5-хвилинного екзаменування А.Березін отримав рекомендаційну «перепустку» й напутню пораду: більше не святкувати день народження у стінах обителі Феміди.
Й Олегові Дворніку, який скаржився на те, що 4 лютого 2010 року ВККС не дозволила йому продовжувати суддівську кар’єру, також удалося отримати другий шанс. Однак нині законник перебуває на стаціонарному лікуванні, й І.Самсін, аби вберегтися від можливих у майбутньому претензій судді на кшталт: я складав іспит, коли був хворий, призначив йому екзамен на 10 листопада.
До речі, раніше перебування у стаціонарі було однією з причин неявки на засідання ВККС і затягування розгляду матеріалів. Тепер усе змінилося: ніщо не повинно ставати на заваді мантієносцям прибути до Києва по рекомендацію.

Марина ЗАКАБЛУК